Bhaktapur
Nepal

BIJKOMEN IN BHAKTAPUR, BUITEN DE GEBAANDE PADEN

Het is nog vroeg in de ochtend wanneer we door de straatjes slenteren van de mooiste stad van Nepal; Bhaktapur. Met recht een prachtstad, één groot openluchtmuseum, midden in de Kathmandu vallei. Bhaktapur is opgenomen op de Unesco werelderfgoedlijst en grotendeels autovrij (dus niet te vergelijken met Kathmandu). De stad heeft meerdere pleinen met de mooiste tempels* maar leent zich ook heel goed voor een stadswandeling buiten de gebaande paden. Zonder plan, zonder kaart, gewoon even lekker verdwalen en opgaan in het Nepalese buitenleven. Genieten.

Schitterend straatbeeld

We slenteren door de kleine straatjes en zijn onder de indruk van het straatbeeld van Bhaktapur. Maïs hangt overal te drogen, vrouwen weven en breien op de stoep. Mannen komen voorbij met handkarren, kinderen groeten ons vrolijk met het ‘Namaste-gebaar’. Alle mensen zijn even vriendelijk en willen graag met ons op de foto. Groepjes vrouwen en kinderen zitten bij elkaar, allen met een brede lach op hun gezicht. Een man doet ongegeneerd een dutje in de schaduw. We maken enorm veel foto’s van de mensen, kinderen, koeien en kippen. Wat een fijne stad om onze reis door India en Nepal mee af te sluiten. We komen hier echt tot rust.

Pasgeboren baby

Wanneer we in een relatief rustige straat lopen, zien we een groepje vrouwen staan. Nieuwsgierig begeven we ons in hun richting en belanden we werkelijk in een waar schouwspel. Een pasgeboren baby wordt op een bijzondere manier gewassen, midden op straat. Verschillende vrouwen kijken liefdevol toe en trots wijzen ze naar het meisje in het roze die kennelijk de moeder is. Ze zit op de stenen terwijl een oudere vrouw de baby wast. Zowel de moeder als de oude vrouw spugen fijngemalen zaden uit waarna de baby ermee wordt ingewreven. Wij mogen getuige zijn en zelfs een foto maken! We voelen ons bevoorrecht. Bevoorrecht dat we hier zomaar tegenaan lopen, dit mee mogen maken. Midden op de stoep in Nepal. Wat een euforie, wat een liefde!

Vreugde met een zelfgemaakte slee

Nog opgewekter dan we al waren, slenteren we verder door de stad. Twee jongetjes hebben de grootste lol met een plastic fles aan een touwtje. Het blijkt een zelfgemaakte slee. Prachtig om te zien hoe kinderen in dit soort landen van niets iets weten te maken. Ze komen niet meer bij wanneer Wim ze voorttrekt op hun schitterende creatie. De vreugde is intens, zowel bij de jongetjes als bij ons en de voorbijgangers. Gewoonweg aanstekelijk, een aaneenschakeling van geluksmomenten.

Een mix van antiek en modern

Oud en nieuw ontmoeten elkaar in Bhaktapur. Eeuwenoude tempels, kunstwerken en gebouwen afgewisseld met leuke koffietentjes en restaurants. Kleine handeltjes op straat en winkelgevels waar de grootste aandacht aan is besteed. We kopen hier onze laatste souvenirs. Bhaktapur barst ook van de leuke, betaalbare hotels, wij kozen die van ons uit toen we een dag daarvoor door Bhaktapur fietsten tijdens een tweedaagse mountainbiketrip.

Durf te dwalen

Mocht je van plan zijn op reis te gaan naar Nepal dan is het echt een aanrader om af te sluiten in het wonderschone Bhaktapur. Na het bizarre, overweldigende, gekke India, fristen de bergen van Nepal ons weer op en konden we in Bhaktapur alles rustig laten bezinken. Wat een fotogenieke stad en wat een relaxte vibe! Zoveel te bewonderen, zeker als je durft te dwalen. Want wanneer je dwaalt, kijk je op een andere manier om je heen en zal je zeker verrast worden.

Not all those who wander are lost – J.R.R. Tolkien

*Vlak na onze reis werd Nepal zwaar getroffen door een tragische aardbeving. Duizenden mensen zijn hierbij omgekomen en een groot deel van het werelderfgoed is verwoest. Er wordt nog steeds hard gewerkt aan de wederopbouw. Een bezoek aan Nepal blijft zeker de moeite waard en de bevolking heeft het toerisme harder nodig dan ooit.

Bhaktapur

Bhaktapur

Bhaktapur

Bhaktapur

Bhaktapur

Bhaktapur

Bhaktapur

Bhaktapur

Bhaktapur

Bhaktapur

Bhaktapur

3 Comments

  1. Martin

    Fantastisch. Niets mooiers om je te mengen tussen de locals om zo het echte reisgevoel te krijgen. WoW. Mooie foto’s Claar!

  2. Miriam

    ❤️

Leave a Reply

Required fields are marked*