Blue Lagoon
IJsland, Kids

DE BLUE LAGOON IN IJSLAND, EEN VERHAAL APART

Wanneer je in IJsland bent mag een bezoek aan de befaamde Blue Lagoon niet ontbreken. Of misschien stiekem wel? De helderblauwe lagune, op het eerste oog een ontzettend bijzonder natuurverschijnsel met heilzaam bronwater midden in een lavaveld, is te bezoeken als een geothermische spa. Het is werkelijk een plaatje om te zien door de bijna lichtgevende kleur van het water en de witte waas die erboven hangt. Het water is rond de 40 graden Celsius en zit vol mineralen zoals silica en sulfer. Wanneer ik hoor dat het een door mensen aangelegde lagune betreft, verdwijnt al een klein stukje van de magie. Wanneer ik geconfronteerd word met de enorme rij bij de ingang voorzien van een zogenaamde ‘pretparkslang’ die volledig gevuld is, wordt het me duidelijk dat ik me binnen een groot commercieel bedrijf begeef, te vergelijken met een veel te drukbezochte sauna. Dat was natuurlijk enigszins te verwachten bij een van de topattracties van IJsland maar toch had mijn naïeve ik stiekem gehoopt op iets meer sfeer.

De Blue Lagoon met een baby

Toch wagen we ons eraan, we hebben niet voor niets al weken van tevoren tickets gereserveerd via de website van de Blue Lagoon. We hebben avondtickets en mogen ons tussen 18:00 en 19:00 uur melden. Zoals ik al schreef zijn we zeker niet de enige, zelfs in de avond is het beredruk. Wim en ik besluiten om elkaar af te wisselen want kinderen onder de twee jaar mogen niet in de spa. Het personeel van de Blue Lagoon is ontzettend vriendelijk en laat mij en Keet door de personeelsingang plaatsnemen in de bar van de spa. Daar geef ik Keet de fles en terwijl haar papa zich in het warme water tussen de lava laat zakken, valt Keet heerlijk in slaap. Wim wisselt zijn hete bad af met koude training in de sneeuw. Na een gezichtsmasker in de maskerbar en een biertje in de poolbar kleedt hij zich om en is het mijn beurt. Grappig detail, ik ben mijn bikini vergeten maar kon er gelukkig een lenen van de eigenaresse van ons guesthouse. De bikini is ongeveer net zo authentiek als het guesthouse zelf dus hou ik zo lang mogelijk mijn handdoek om. Gelukkig is het inmiddels donker!

Teleurstelling

Het is koud buiten en er is de laatste dagen veel sneeuw gevallen. De Blue Lagoon is prachtig verlicht en voorzien van een dikke laag stoom boven het water. Ok, misschien moet ik mijn teleurstelling terugnemen, het is toch wel een betoverend geheel. Helemaal wanneer mijn voeten na een paar snelle passen over de bevroren grond het heerlijke hete water raken. Heilzaam water zelfs, dat is meteen voelbaar op je huid. Ik maak een klein oriëntatierondje, smeer mijn gezicht in bij de maskerbar en loop even terug naar Wim en Keet om mijn hoofd te laten zien. Wanneer ik aankom bij de kapstok waar ik mijn handdoek en slippers heb achtergelaten en heel snel weer wat onder mijn voeten wil hebben vanwege de kou, zie ik tot mijn grote verbazing dat mijn slippers weg zijn. Weg Havaianas. Weg betovering. Hallo commercieel bedrijf en hallo lelijke toeristen. Moedeloos zoek ik tussen alle slippers en onder de kapstokken of iemand mijn slippers toevallig per ongeluk verplaatst heeft maar ik weet eigenlijk al genoeg. Het waren vrij nieuwe Havaianas met een hip printje die je niet zoveel ziet waar inmiddels een nieuwe eigenaar mee loopt te flairen. Mijn ijskoude handdoek hangt er nog wel gelukkig. (In deze bikini wil ik echt geen stap verder zetten…) Ik krijg een paar Blue Lagoon slippers als troost en omdat ik ze gewoonweg keihard nodig heb voor mijn verkleumde voetjes. Er zit vervolgens maar een ding op. Snel weer terug het warme water in, ik ben hier nu toch.

Bubbels bij de zwembadbar

Nadat ik me door een groep luidruchtige Engelsen heb gemanoeuvreerd (die vind je ook werkelijk ov-er-al op deze aardbol), bestel ik met mijn polsbandje een glas bubbels bij de zwembadbar. Ik zoek een rustig plekje op en geniet van de heldere sterrenhemel en het heerlijke bad. Ik raak aan de praat met een Chinees meisje uit Engeland, ook zij vindt het massale gebeuren sterk afdoen aan de magie van de Blue Lagoon. Toch hebben we het naar ons zin en zijn we allebei blij dat we er zijn. Ik had alleen meer een natural pool in mijn hoofd en ben geheel onverwacht in een drukbezocht saunacentrum beland. Maar goed, teleurstellingen creëer je zelf en dat heeft alles met mijn eigen verwachtingen te maken. Ondanks de massa, mijn gejatte slippers en de luidruchtige Engelsen is het best goed toeven hier. Zo flexibel ben ik ook wel weer.

Blue Lagoon café

Na een uitgebreide douche en het uitspoelen van mijn haar (dat vol met speciale conditioner zat aangezien ze dat aanraden voor je het bad ingaat), rijden we terug naar ons guesthouse. Rozig en voldaan vallen we alle drie in slaap. De volgende dag rijden we het schiereiland Reykjanes rond. Hier is zowel het vliegveld, ons guesthouse als de Blue Lagoon gelegen. Voor ons is het vooral een tactische keuze omdat we de volgende dag vroeg in de ochtend terug naar huis vliegen. Toch worden we ontzettend aangenaam verrast door het landschap, de gekleurde vissersboten, vuurtorens, kerkjes en andere bezienswaardigheden. Zo is hier de ‘Bridge between continents’ gelegen, waar je van de Noord Amerikaanse aardplaat oversteekt naar de Euraziatische plaat. Net als in het Thingvellir National Park is dit een van de weinige plekken op de wereld waar deze aardplaten boven water te bewonderen zijn. We besluiten in het café van de Blue Lagoon koffie te drinken om zo ook de helderblauwe (bijna neon) lagune bij daglicht te zien. Zowel het café als restaurant zijn vrij toegankelijk, daarvoor hoef je niet in de rij en krijg je een prima indruk van de Blue Lagoon. Je kan zelfs nog via het café naar buiten waardoor je aan de rand van de lagune komt te staan. Erg leuk voor een fotootje, zeker met Keet. Fijn om te weten voor mensen met kleine kinderen, badbezwaren of zonder tickets. Kan je je evengoed een beeld vormen van deze IJslandse toeristenattractie.

Secret Lagoon

De eigenaresse van ons guesthouse tipte ons om de Secret Lagoon te bezoeken als sfeervol en rustig alternatief voor de Blue Lagoon. De Secret Lagoon is wel volledig naturel en ook nog eens een stuk goedkoper. Wij vlogen helaas alweer terug naar Nederland maar ik ben erg benieuwd naar jullie ervaringen! Wat vond jij van de Blue Lagoon of de Secret Lagoon? Of heb jij een soortgelijke ervaring dat je niet goed weet of het gevoel van betovering of teleurstelling overheerst? Let me know!

Blue Lagoon IJsland

Blue Lagoon IJsland

Blue Lagoon IJsland

Blue Lagoon

Reykjanes IJsland

Reykjanes IJsland

Blue Lagoon

Blue Lagoon

Blue Lagoon

Blue Lagoon

Blue Lagoon

6 Comments

 1. marjo

  Alweer een leuk verhaal met mooie heldere foto’s!!

 2. Miriam

  Heb weer heerlijk gelezen. En meteen het beeld erbij. Goed verhaal Claar.
  X Mir

  1. Thanks Mir, superleuk om te horen! xx

 3. Martin kuiper

  Leuke blog! Interessante tip van de secret lagoon alleen waar ligt dat dan of is dat geheim Ik heb het even gegoogled…en idd is deze lagoon ook interessant, een natuurlijke bron maar minder idyllisch. In elk geval is de blue lagoon gewoon een must see en gaan wij daar zeker naar toe als we ooit in IJsland zijn.

  1. Moeten jullie zeker doen Martin, ik had het ook echt niet willen missen! Maar het blijft voor mij dubbel zulke toeristische attracties…
   Als je op de onderstreepte tekst in mijn blog klikt, opent er een link in een nieuw tabblad. Zo ook bij de Secret Lagoon (dan hoef je niet te googlen ;). Zal kijken of ik het iets duidelijker kan maken.
   Ik heb genoten van jullie India ervaringen, zo herkenbaar! Verlang echt weer terug als ik dat lees! Sterkte met acclimatiseren! Duurde bij mij wel even voordat ik alle indrukken had verwerkt! En sterkte met je operatie! xx

Leave a Reply

Required fields are marked*