KOA Beack Bar Peloponnesos
Griekenland, Kids

HET GRIEKSE SCHIEREILAND PELOPONNESOS EN VLIEGEN MET EEN BABY

Wat is dat toch met Griekenland? Het zeewater lijkt rond Griekenland wel nèt iets meer te schitteren dan rond haar buurlanden. Nèt iets blauwer ook. En de olijfbomen groener. Heerlijk. In de laatste maand van mijn zwangerschapsverlof vliegen we met z’n drietjes naar het Griekse schiereiland Peloponnesos (ook wel de Peloponnesos genoemd). Keet is acht weken. We hebben acht prachtige weken achter de rug gevuld met groots geluk en met een enorm goeie ‘vibe’ zoals Wim dat noemt. Acht weken intens genieten, prachtige momenten met Keet, familie en vrienden. Maar ook acht heftige weken van kennismaken met ons nieuwe leven. Vanaf de dag dat Keet geboren was, vond ik niets meer belangrijk. Werk? Wat is dat? Ambitie? Lekker interessant. Ik zat heerlijk in mijn cocon en de rest van de wereld kon me gestolen worden. Inmiddels ben ik weer een beetje geland en kijk ik ernaar uit om aan de slag te gaan. Naar een leven naast het leven van een huismoeder. En hoe relaxed is het om, voordat het echte leven weer begint, even een moment van bezinning in te lassen met z’n drieën?

Eliza was here

Ik ben er al snel uit wat te boeken. ‘Waar iedereen rechts afslaat, slaat Eliza linksaf’ is de slogan van ‘Eliza was here’. Het had mijn eigen slogan kunnen zijn. Niet alleen de mooie beschrijving van de bestemmingen maakt dat ik snel om ben, ook de exclusiviteit. Bijzondere vakantieadresjes rond het Middellands zeegebied, weg van het massatoerisme. Het Griekse schiereiland Peloponnesos trekt mijn aandacht. Een stukje authentiek Griekenland waar de Grieken zelf vakantie vieren. Bekend om de uitgestrekte zandstranden, de goede wijn en op slechts een kleine 3 uur vliegen van Amsterdam. Kijk, dat spreekt me aan! Bij Eliza was here boek je een vlucht, verblijf en huurauto in één dus we zijn snel klaar. Op naar Keet haar eerste vliegreis!

Een kinderwagen mee in het vliegtuig

Vliegen met een baby, dat is wel even wennen. Wat moet je allemaal inpakken? Mijn ervaring heeft me geleerd dat je al-tijd te veel meeneemt op reis dus ik besluit dit keer zeer kritisch in te pakken. Het feit dat we met een baby op vakantie gaan, hoeft niet meteen te betekenen dat we een hele volksverhuizing houden. Wel besluiten we om een kinderwagen mee te nemen want Keet is nog te klein voor een buggy en in de kinderwagen slaapt ze fijn. Een kinderwagen moet helaas wel als bagage ingecheckt worden. Omdat we dat nogal spannend vinden voor onze spiksplinternieuwe wagen (de kans dat hij beschadigt is groot) lenen we een kinderwagen van mijn beste vriendinnetje. Maar ook die gooi je toch niet zomaar op de band? Na wat googlen kom ik erachter dat er reistassen bestaan speciaal voor je Bugaboo, Joolz of ander merk kinderwagen. Deze travelbags/vliegtuigtassen blijken ook te huur en worden voor zo’n 15 euro per week aangeboden op Marktplaats. Aangezien ik altijd erg last-minute ben met dit soort dingen, ben ik voor het huren van zo’n tas al te laat en uiteindelijk komen we tot een simpelere oplossing: een backpack beschermhoes! Een superslim idee van mijn nicht (zelf ook een doorgewinterde reizigster) om haar backpackhoes om de kinderwagenbak te doen zodat deze toch nog enigszins beschermd de band op kan. Het onderstel zetten we vast met een spanband en zo checken we de boel in. Fijn detail: in de kinderwagenbak stop ik nog een pak luiers, dan hoef ik die niet in Griekenland te kopen.

Vol vertrouwen

Op het vliegveld draag ik Keet in een draagzak. Ik ben groot fan van de Storchenwiege Baby Carrier. Een ergonomische draagzak van doekenstof waardoor hij de positieve eigenschappen van een draagdoek heeft (zoals de anatomisch correcte houding en te gebruiken vanaf de geboorte) maar wel met een eenvoudig kliksysteem. Superhandig aangezien ik niet zo’n kei in knopen ben en al helemaal niet in een druk en krap vliegtuig of bij de altijd rommelige securitycheck. Keet vindt het heerlijk en slaapt er ook gemakkelijk in. Bij de Starbucks geniet ik nog even van een latte en Keet van een borstvoeding. Helaas kon ik het niet uitzingen tot aan het vliegtuig dus we moeten maar even kijken hoe het gaat met opstijgen. We hebben een speen en flesje achter de hand voor het geval ze last krijgt van haar oortjes. Met het volste vertrouwen gaan we de vliegreis tegemoet. ‘Kinderen zien geen problemen, ouders zien problemen’ is de uitspraak van mijn beste vriendin en daar ben ik het helemaal mee eens. Tuurlijk heb je niet alles in de hand, maar ik ben ervan overtuigd dat wanneer je zelf relaxed bent je dat uitstraalt op je kleine.

In de lucht met Keet

In het vliegtuig blijft voor ons een rij stoelen vrij. De stewardess biedt ons aan te verplaatsen zodat we wat meer ruimte hebben en Keet na het opstijgen op een eigen stoel kan liggen. Tijdens het opstijgen heeft Keet haar eigen veiligheidsriem welke aan mijn stoelriem bevestigd is. Voor de zekerheid laat ik haar nog even drinken maar het vliegtuig is nog niet los van de grond of Keet ligt al te slapen in mijn armen. Het monotone geluid van de motor doet wonderen want Keet slaapt bijna de hele vlucht. Eerst op mijn arm en eenmaal in de lucht op de stoel tussen ons in. Wat een heerlijk kind.

Het groene Peloponnesos

Vervolgens stappen we in onze huurauto en maken we kennis met Peloponnesos. Wat we erover gelezen hebben, blijkt waar. Wat is het er groen! En wanneer we bij onze accommodatie Natura Club & Spa arriveren, worden onze verwachtingen helemaal overtroffen. Dat Grieken gek zijn op baby’s wist ik, maar zó gek… De eigenaar Antonis en zijn vrouw voelen zich zo vereerd dat we met een baby voor hun verblijf hebben gekozen, dat we alles van ze kunnen krijgen. Flessen water, wijn, de mooiste kamer en er staat zelfs een opgemaakt babybedje klaar terwijl we daar niet eens om gevraagd hebben! Superlief. En er hangt zo’n relaxte sfeer. Alle kamers hebben een ruim balkon met een adembenemend uitzicht op de in en ingroene olijfgaarden en diepblauwe zee. Het zwembad is er zo een die je op eilanden als Bali ziet, optisch loopt het water over in zee. De twaalf houten ligbedden zijn geen enkel moment allemaal bezet en er zijn hooguit twee mensen tegelijk in het water (ik moet er wel bij vermelden dat het september is). Verder is er een poolbar en restaurant waar ’s avonds de kaarsen aangaan en een serene rust heerst. Boven op het dakterras wordt het ontbijt geserveerd en is het geweldig wakker worden met zo’n groots uitzicht. ‘Hier hoeven we niet meer weg’ zeg ik tegen Wim met een grote glimlach op mijn gezicht. Laat dat nou precies de reden zijn dat ik voor deze accommodatie gekozen heb. Voor het eerst op vakantie met een baby, aftasten hoe het gaat. Wanneer blijkt dat Keet een keer haar dag niet heeft of gewoon lekker veel wil slapen dan zitten we bij deze accommodatie goed. We hebben alles binnen handbereik en komen zelf ook helemaal tot rust. Perfect dus.

De oeroude stad Olympia

Het weer zit ons mee. Op de enige regenachtige dag die we hebben, besluiten we naar de oeroude stad Olympia te gaan. Onderweg naar Olympia genieten we van het authentieke Griekenland. Vervallen schuren en trekkers in het land, een oude ploeg met twee koeien ervoor. Kronkelige bergweggetjes, kromlopende oude mensen, blauwe gebedshuisjes of kruisjes in de berm. In Olympia kopen we een combiticket voor de archeologische site en het museum. Het museum valt ons een beetje tegen maar de dames die op hun stoeltjes verveeld alles in de gaten houden, zijn blij met onze komst. Ongevraagd duiken ze in de kinderwagen en moeten ze even aan Keet haar zachte voetjes voelen. Echt, Grieken en baby’s. De archeologische site is wel heel mooi, overal vind je er overblijfselen van tempels. Wim vindt de atletiekbaan in het oude stadion het tofst. Hier werden ver voor Christus de eerste Olympische Spelen gehouden. Uiteraard mag een foto in de starthouding naast de kinderwagen niet ontbreken. Vanwege de onregelmatige ondergrond hadden we Keet trouwens beter in de draagzak mee kunnen nemen. Maar ach, al doende leert men. Net zoals de timing wat voeding betreft. De wandeling duurt iets langer dan ingeschat waardoor ik uiteindelijk in het oude stadion bovenop een archeologisch brokstuk borstvoeding zit te geven. Gelukkig zijn Keet en ik de moeilijksten niet.

Het echte Griekenland

Ongeveer om de dag ondernemen we iets. Keet slaapt prima in haar autostoel maar vindt het ook heerlijk om af en toe rust te houden. Op zo’n dag parkeren we Keet in haar kinderwagen in de schaduw aan het zwembad en strijken we zelf neer op de ligbedjes. Genietend van een frappé, club sandwich en de geweldige atmosfeer. We dineren regelmatig bij het zwembad of we rijden naar Kyparissia. Het centrum van Kyparissia vinden we niet echt spectaculair maar wanneer we de bordjes ‘Castle’ aanhouden, vinden we wel wat we zoeken. Het is even een klim van haarspeldbochten dwars door een bergdorpje heen maar dat is het zeker waard. Want naast het verlichte kasteel liggen een paar schattige restaurantjes met terras waar je het echte Griekenland proeft. Bij restaurant Παλια Αγορα (Palia Agora) eten we voortreffelijk en is het erg sfeervol. Zelfs de zwerfhonden zijn hier relaxed.

Babyschildpadjes

Op het strand ter hoogte van Natura Club & Spa zie je overal nesten van zeeschildpadden welke met stokjes en lint zijn afgezet. De nesten komen van juli tot en met oktober gedurende de nacht uit, de babyschildpadjes bewegen zich in de richting van het maanlicht. Zeker de moeite om een keer een nachtelijke wandeling te maken in de hoop een nest uit te zien komen. Ons leven leent zich op dit moment even niet voor een nachtelijke wandeling, we zijn juist blij als we een nacht doorslapen.

De idyllische baai bij Gialova

Onze andere aanraders zijn de baai bij Navarino Castle en het gemoedelijke dorpje Gialova. In het water richting Navarino Castle zien we hier en daar mensen snorkelen. Een oud Grieks echtpaar heeft net gezwommen en staat zich af te drogen naast hun oude Volkswagen busje. Een prachtig tafereel wanneer ik oma haar badpak op haar enkels zie zakken terwijl het openstaande portier de rest van haar lichaam afschermt. Even verderop spotten we flamingo’s in een meertje. Een oude passagiersbus is omgebouwd als woning aan zee en zorgt voor het Griekse ‘Into the Wild’-gevoel. We lunchen aan het water in Gialova en eten ijs bij Mr. Yogie. Wat een bijzonder stuk Griekenland.

Hippe strandtent

Wanneer je zin hebt in een hipper stukje Griekenland is de KOA Beach Bar fijn. Een prachtige strandtent met een mellow sfeer, groot zwembad met ligbedden, heerlijke loungebanken en speelgedeelte voor kids. In juli en augustus vast drukker bezocht dan nu, niets mis mee voor ons!

Omringd door opa’s en oma’s op de terugvlucht

En dan, vliegen we uitgerust en wel weer terug naar NL. Keet slaapt dit keer al ruim voor het opstijgen en trekt zich niet eens iets aan van de tussenlanding die we maken op Kefalonia. En al zou ze gehuild hebben onderweg… Omdat het naseizoen is en we met een vliegtuig van Sunweb vliegen, is het 50 plus gehalte hoog. We worden dan ook continu aangesproken door medereizigers met de vraag hoe oud Keet is, om vervolgens trots te vertellen dat zij net zelf opa of oma zijn geworden en dat zij dat vroeger niet deden hoor, vliegen met een baby. ‘Maar tegenwoordig is dat allemaal anders hè’ lachen ze ons vol bewondering toe. Volop begrip en support om ons heen dus.

Vakantie met een baby

Of wij dan helemaal geen vervelende momenten hebben gekend op vakantie met een baby? Natuurlijk wel. We hebben ons best een paar keer bezwaard gevoeld bijvoorbeeld toen Keet net ging huilen tijdens het ontspannen ontbijtsfeertje. Of precies wanneer ons eten werd opgediend. Maar dat zorgt er niet voor dat we zulke situaties ontwijken. Je wordt handiger in eten met één hand omdat je je kindje sust op je andere arm. En in het elkaar aflossen aan tafel. En zeker in het geven van borstvoeding op de gekste plekken. Maar bovenal hebben we enorm genoten en heel veel relaxte momenten gekend met z’n drietjes. Echt even quality time gehad voordat ons bedrijvige bestaan weer begint. En onze test is geslaagd; we gaan vaker vliegen met Keet! Ze heeft niet voor niets een eigen paspoort met babyfoto 🙂

Peloponnesos

Peloponnesos

Peloponnesos

Peloponnesos

Peloponnesos

Peloponnesos

Peloponnesos

Peloponnesos

Peloponnesos

Peloponnesos

Peloponnesos

Peloponnesos

Peloponnesos

Peloponnesos

Peloponnesos

Peloponnesos

Peloponnesos

Peloponnesos

15 Comments

 1. Dineke

  Geweldig geschreven en prachtige foto’s!!!!!!

 2. Yolanda hoedjes

  Wat kan jij leuk schrijven claartje, en wat een mooie foto’s!

  1. Dank je wel voor het compliment Yolanda! Wat leuk dat je het leest!!

 3. Martin kuiper

  Fantastische blog! Lijkt me een prima vakantie voor een weekje in september! Bedankt voor de tip en het geweldige reisverslag

  1. Geen dank lieve Martin! Las dat jullie naar India gaan dit jaar! ZO VET!! Mijn meest indrukwekkende reis ooit! Wanneer vertrekken jullie? En hebben jullie al een plan? Dan zorg ik nog even voor wat tips online 🙂

 4. marjo

  Weer een leuk verhaal met mooie foto’s erbij.

 5. Dorien

  Weer een geweldig verhaal!! ❤

 6. Mark Hulleman

  De nieuwe Floortje Dessing! Heb genoten van je verhaal en de prachtige foto’s. Wat een prachtige bestemming en lekker weg van het massatoerisme!

  1. Lieve reactie Mark! Heerlijk weg van het massatoerisme, echt een aanrader!

 7. Hoi Claartje,
  ik was opzoek naar een vakantie met mijn vriendin en mijn kleine Moos. En welke site kom ik tegen? 😉 Superleuk geschreven en ik ga nu kijken of ik dezelfde accommodatie kan boeken.

  Groeten aan Wim!

  1. Wow wat te gek om te horen Jordi! Echt heel tof! Wanneer zijn jullie van plan te gaan? Ben benieuwd!!

 8. Oh heerlijk! Deze bestemming ga ik onthouden! Fijn dat ze ook zo leuk zijn naar baby’s toe. Leuk om iemand anders haar ervaring te lezen over reizen met een baby. Komt erg overeen met onze ervaring moet ik zeggen, alleen gingen wij naar Rome. Erg mooi jullie reis!

Leave a Reply

Required fields are marked*