Lonely Planet zoutvlakte Bolivia
Bolivia

MIJN SALAR DE UYUNI FOTO IN DE LONELY PLANET

Jaren geleden zag ik bij een vriendin foto’s hangen van een spierwitte vlakte en knalblauwe lucht. Zij zat in kleermakerszit en haar beste vriendin stond heel klein op haar schouder. Beiden hadden ze hun vuisten gebald, alsof ze aan het battelen waren. Het bleken foto’s genomen op de zoutvlakte van Bolivia, de Salar de Uyuni. Omdat het een immens witte vlakte is, kan je spelen met het gebrek aan diepte. Ik was onder de indruk en wist; eens ga ik een soortgelijke foto maken. Dat die foto er zou komen daar was ik zeker van. Maar dat die foto uiteindelijk in een Lonely Planet zou verschijnen had ik niet durven dromen. DE LONELY PLANET!!! De reisgids der reisgidsen. Ik heb een prachtige stapel Lonely Planets liggen, als accessoire in onze woonkamer. Maar dat er daar, op die stapel, nu een bij ligt waar ik zelf insta… ik kan het nog steeds niet bevatten.

Salar de Uyuni

Samen met mijn nicht Annabel en haar vriend Maarten zijn we vanuit het dorpje Uyuni onderweg in een 4×4 naar en van de mooiste plekken ter wereld. We delen de Toyota Landcruiser met drie andere toeristen en onze chauffeur. Een chauffeur die alleen Spaans spreekt en op wat cocabladeren kauwt. Wanneer we de zoutvlakte oprijden, krijg ik van die heerlijke gelukskriebels in mijn buik. We zijn er! We zijn op de plek waar ik al zo lang naar uitkijk. De lucht is prachtig helder en zo ver ik kan kijken, zie ik een grote witte plaat. Een plaat van zout met, wanneer je wat dichterbij op de grond kijkt, een heel bijzonder honingraatpatroon. Er zijn periodes dat er een laagje water op de zoutvlakte ligt waardoor het een grote spiegel is, ook erg fotogeniek. We bezoeken het ‘Plaza de las Banderas’ (het plein met de vlaggen) vlakbij het zouthotel. Wanneer we verder de vlakte oprijden en ergens in de middle of nowhere stoppen, kan het fotograferen beginnen.

Gekke foto’s en filmpjes

Tijdens het fotograferen hebben we de grootste lol. Van tevoren heb ik al wat ideeën opgedaan hoe je grappige foto’s maakt door het gebrek aan diepte in het perspectief. Ik heb expres een felgekleurd shirt aangetrokken, steekt mooi af bij de witte vlakte en knalblauwe lucht. Het is nog best ingewikkeld om een goede foto te maken, het is millimeterwerk. Daarnaast is de persoon die ver weg staat een stuk minder scherp. En we gebruiken ‘slechts’ een gewone digitale camera. De foto waarbij ik zogenaamd op de Lonely Planet reisgids lig, is opvallend goed gelukt! Terwijl ik dus in werkelijkheid meters verder lag dan het boek, is de foto redelijk scherp en goed gepositioneerd. Wanneer we ook nog een filmpje maken waarbij we dansend uit een bus Pringles komen lopen op de muziek van ‘Follow the leader’ kan je ons opvegen. Wat kan je veel leuke dingen doen op deze geweldige plek! Helaas gebaart de chauffeur dat we weer verder gaan. Jammer, ik had me hier wel uren kunnen vermaken.

Zo mooi, bijna onecht

Tegen etenstijd komen we aan bij ons zouthotel aan de rand van de zoutvlakte. De huisjes hebben een beetje een Middeleeuwse look en hebben uitzicht op een prachtige vulkaan. Vlak voor zonsondergang neemt onze chauffeur ons weer mee de zoutvlakte op. De lucht vertoont alle kleuren van de regenboog en tegenover de oneindig witte vlakte is dat bijna surreëel. We proosten en drinken champagne. Wanneer we wat foto’s maken en ik die later terugkijk, lijkt het wel of ik voor een poster sta. Alsof de achtergrond nep is. Bizar! Terug in het hotel eten we alpaca (het broertje van de lama). Die leuke beestjes zie je in Bolivia overal met fraai gebreide oormerken in. Een stuk vrolijker dan die gele plastic flappen die onze koeien dragen.

Een ervaring die we delen

De volgende dag maken we een wandeling over het cactuseiland midden op de zoutvlakte. We rijden en rijden en uiteindelijk verlaten we de magisch mooie zoutvlakte. Het vulkaanlandschap, de meren met flamingo’s en een borrelende krater maken een hoop goed. Toch had ik er stiekem nog wel iets langer willen blijven. Onderweg kwamen we een fietser tegen. Wat voor ’n ervaring moet dat wel niet wezen! Wie weet als ik later oud en taai ben, kom ik hier nog eens terug op de fiets. Voor nu ben ik heel erg blij dat ik deze fantastische ervaring heb mogen delen met Annabel en Maarten, twee mensen die heel dicht bij me staan. Ik heb veel mooie ervaringen van reizen die ik alleen maakte maar op dit soort momenten ben ik enorm blij dat ik de beleving kan delen met mensen die ik liefheb. Dat je het er nog vaak over kan hebben en samen blijft nagenieten van een herinnering die je deelt.

Mijn foto op de Lonely Planet Facebookpagina

Na thuiskomst mail ik mijn foto waarbij ik op de Lonely Planet reisgids lig naar social@lonelyplanet.com. Op de Facebookpagina van Lonely Planet posten zij namelijk foto’s in het album ‘Lonely Planet in the Wild’ van mensen die een foto hebben gemaakt met hun reisgids in het betreffende land. Vaak zie je redelijk standaard foto’s van mensen met het boek naast hun gezicht. Niets mis mee maar ik vond die van mij iets toffer. Die mening werd gedeeld zo was te zien aan het aantal likes (ruim 700!) en vele leuke reacties die mijn foto haalde. Ik voelde me gevleid. Maar toen ik een mail van de Lonely Planet redactie in mijn mailbox ontving met de vraag of ze mijn foto mochten gebruiken in een van hun reisgidsen deed ik toch wel een ietwat hysterisch dansje!! De Lonely Planet wil MIJN foto gebruiken in een van hun reisgidsen. Ik kom in de LONELY PLANET!!

Eerst zien, dan geloven

Nuchter als ik ben, bedaarde ik ook weer redelijk snel. In zulke werelden ben je het ene moment ‘in’ en het andere moment ‘out’ dus onder het mom ‘Eerst zien, dan geloven’ schreeuwde ik het nog niet van de daken. Ik antwoordde uiteraard heel enthousiast en vervolgens ging ik hopen. Heel hard hopen dat het zover zou komen. Dat hopen duurde twee jaar. Je leest het goed, TWEE JAAR! En eigenlijk op het moment dat ik dacht dat het nooit meer iets zou worden, het sprankje hoop nog wel ergens in mijn achterhoofd zweefde maar piepklein was geworden, precies op dat moment lag er een pakje bij de post.

Een Lonely Planet bij de post

Afgelopen weekend kwamen wij terug van onze geweldige reis door Zweden en Denemarken en bladerde ik wat verveeld door de post op de keukentafel. Ik zag een pakje liggen en vroeg me af wat het zou zijn omdat ik niks besteld had. Ik pakte het uit en het was de nieuwste Lonely Planet van IJsland. Huh, een Lonely Planet van IJsland? Die hebben we al. Wim en ik kijken elkaar aan en opeens valt het kwartje. Zou het? Zou het dan toch? Uitgelaten bladeren we de Lonely Planet door. En daar, daar lig ik! Op de Lonely Planet, op de zoutvlakte. Met de tekst: ‘Lonely Planet in the Wild. Send your Lonely Planet in the Wild photos to social@lonelyplanet.com. We share the best on our Facebook page every week!’ Het hysterische dansje van het moment dat ik het verzoek in mijn mailbox kreeg, doe ik ditmaal over maar dan in het kwadraat. Wat een blijdschap!

Met naamsvermelding

Mijn naam staat netjes naast de foto vermeld. Mijn blognaam helaas niet, die bestond twee jaar geleden nog niet eens. Maar evengoed ben ik zo blij als een kind en geeft dit me nog meer kracht om door te zetten met mijn blog. Ik hoop dat ik veel mensen mag inspireren, zoals ik ook ooit geïnspireerd werd door de foto’s van mijn vriendin. In ieder geval wil ik iedereen bedanken die in me gelooft, me toejuicht, met me meedenkt, reageert op mijn posts en likes uitdeelt. Ik ben superblij met jullie!!! En mocht je plannen hebben om naar IJsland te gaan, koop dan zeker de nieuwste Lonely Planet. Dank voor het vertrouwen lieverds!

Lonely Planet Salar de Uyuni

Lonely Planet Salar de Uyuni

Lonely Planet Salar de Uyuni

Lonely Planet Salar de Uyuni

Lonely Planet Salar de Uyuni

Lonely Planet Salar de Uyuni

Lonely Planet Salar de Uyuni

Lonely Planet Salar de Uyuni

Lonely Planet Salar de Uyuni

Lonely Planet Salar de Uyuni

Lonely Planet Salar de Uyuni

Lonely Planet Salar de Uyuni

Ik wil nog even benadrukken dat alle foto’s onbewerkt zijn en genomen met ‘slechts’ een digitale camera (Samsung Galaxy).

2 Comments

  1. Supercool zeg, gewoon je foto in de bijbel der reizen!! Ik heb in 2010 ook de zoutvlaktes in Bolivia bezocht, echt een fantastische ervaring was dat! Helaas was het niet de hele tijd mooi weer tijdens onze 3 daagse jeeptour, maar toen we op de zoutvlakte zelf waren hadden we gelukkig strakblauwe lucht. Echt magisch daar!

    1. Oh wow, Bolivia heeft echt mijn hart gestolen!! Wat een geluk met die strakblauwe lucht! En ja die foto… Geloofde het eerst niet haha!

Leave a Reply

Required fields are marked*