Fietsen, Italië

OP DE FIETS DOOR ROME, EEN HIPPE VOLKSWIJK EN ONONTDEKT GEHEIMPJE MIDDEN IN VATICAANSTAD

Trastevere, Trastevere, Trastevere! Ik kan het niet genoeg zeggen maar wanneer je van plan bent om naar Rome te gaan, boek dan je verblijf in de wijk Trastevere. En wanneer je op het punt staat te vertrekken en je hebt je verblijf al geboekt in een andere wijk, ga dan zeker lunchen, slenteren en dineren in Trastevere. En de dag erna weer. Wat een heerlijke plek. Terwijl we op een van de vele terrasjes met bistrostoeltjes zitten, schijnt de zon langs het ruwe metselwerk aan de achterzijde van de Santa Maria Basiliek. Klimop, hangplanten en ijzeren krulhekken sieren de smalle straatjes en lieflijke pleintjes. Terwijl we genieten van de meest smaakvolle pasta die ik ooit geproefd heb, worden op straat de kraampjes voor de avond opgebouwd. Straatmuzikanten en kunstenaars komen voorbij maar alles in een vloeiende, serene rust want de zon schijnt hevig. Ik vergelijk Trastevere met de Pijp in Amsterdam. Een oude volksbuurt, net naast het centrum, vol met goede, authentieke restaurants, originele boetiekjes en naast de toeristen ook gewoon de locals. Locals die in Trastevere wonen of er alleen even komen lunchen of dineren. Wanneer we om ‘il conto’ (de rekening) vragen krijgen we een onvervalste limoncello van het huis. Met knalrode wangen van de zon èn limoncello slenteren we verder door de wijk. We branden een kaarsje in de Santa Maria Basiliek en genieten van het pure Italië wat deze wijk ons schenkt.

Fietstour met Nederlandse gids

Op de eerste dag na aankomst hebben we een fietstour met Nederlandse gids geboekt. Een echte aanrader want buiten het feit dat Nederlanders zich als de besten op de fiets door het verkeer manoeuvreren, is het heel erg prettig om in je eigen taal uitleg te krijgen over de bijzondere gebouwen en plaatsen die Rome biedt. Onze gids Carine woont in Rome en studeerde onder andere Italiaanse Taal en Cultuur. Ze vertelt ons van alles over de Keizers, Koningen en andere ego’s die te verbinden zijn aan de prachtige monumenten en parken. Wat mij van te voren verteld is, is waar; Rome is één groot openluchtmuseum. Je komt de hoek om en wordt weer verrast door iets moois. We besluiten fietsen te huren om de volgende dagen ook gemakkelijk Rome te doorkruisen.

Sint-Pieterbasiliek

En zo fietsen we op een redelijk vroege ochtend naar de Sint-Pietersbasiliek. We hebben van tevoren geen tickets geboekt, de rij schijnt vroeg in de ochtend nog wel ‘te doen’ te zijn. Zonder gids is de entree gratis. Of het de normaalste zaak van de wereld is, slalommen we tussen de auto’s door langs de rivier over de centrumring van Rome. Ondanks dat het druk is en er weinig fietsers zijn, houden de bestuurders van de auto’s rekening met ons en is het vrij gemakkelijk om je per fiets door de stad te verplaatsen. Wanneer we de hoek omkomen en aan het einde van de brede Via della Conciliazione de Sint-Pietersbasiliek zien liggen, geeft het een extra machtig en vrij gevoel dat we daar gewoon aan komen fietsen. De rij valt mee en het plein is prachtig. We zijn onder de indruk van alle fonteintjes die je in Rome vindt en waar je gewoon je waterfles kan vullen. Rome is met recht trots op haar vrije watervoorziening, ik vind het ook een groot goed. De Sint-Pieter is overweldigend, wat een indrukwekkend gebouw met een nog indrukwekkendere decoratie. Ook de grafkelder is zeer de moeite waard te bezoeken. Vergeet niet iets mee te nemen zoals een sjaal om je schouders te bedekken.

Sixtijnse Kapel

Vanuit de Sint-Pieter word je langs het postkantoor van Vaticaanstad geleid waar we kaarten voor het thuisfront posten. Met een unieke postzegel in de unieke postbus, bijzonder toch?! We lopen door naar de Vaticaanse musea en de Sixtijnse Kapel waarvoor we in de Sint-Pieter tickets hebben gekocht. Ook hier sieren adembenemende muur- en plafondschilderingen de gebouwen en hangt het vol met kunstschatten. Het enige nadeel is dat het inmiddels aardig druk is en ik me, voetje voor voetje tussen de drommen toeristen, een enorm kuddedier voel. Laat ik daar nou slecht mee om kunnen gaan… Ik word op zulke momenten altijd overvallen door een interne tinteling van recalcitrantie, de drang om uit te breken. Onder begeleiding van Wim (immer relaxed) weet ik mezelf te beheersen en trakteren we onszelf op een steengoede cappuccino zodra we Vaticaanstad verlaten hebben.

Koffie op z’n Italiaans

En laat dat nou, naast al het mooie en oude, precies hetgeen zijn wat je verblijf in Rome zo ontzettend aangenaam maakt! De koffie, de tiramisu en het ijs! Tussen de bezienswaardigheden door is het in Rome erg goed toeven in de koffietentjes en ijssalons. Omdat het in Rome normaal is om je koffie staand aan de bar op te drinken, is het een perfect tussendoortje. Je hoeft niet uitgebreid te gaan zitten, bestelt bij de kassa en geeft je bonnetje af aan de bar. Je merkt het tevens in de prijs want wanneer wij staand onze dubbele espresso en cappuccino drinken, zijn we nog geen 2 euro kwijt. De kwaliteit onovertreffend. En zo bewegen we ons van monument naar cappuccino, van fontein naar ijs en van monument naar vers belegde pizzastukken. Eén grote smaaksensatie.

Forum Romanum en Colosseum

We zijn vijf dagen in Rome en dat geeft ons de tijd om de bijzondere stad te ontdekken. Om naast alle hoogtepunten ook gewoon even in het park te liggen. We hebben geen strak schema en onze gehuurde fietsen maken ons meer dan flexibel. Hierdoor besluiten we spontaan aan het einde van de middag het Forum Romanum en Colosseum te bezoeken en dat blijkt een zeer goede keuze. De meeste toeristen zijn al vertrokken en de zon is op haar retour. De ideale omstandigheden om je over de straten van de oudheid te begeven. Je waant je, tussen de ruïnes, echt in de tijd van de keizers en gladiatoren. Wim uit zijn verbeelding door mij vol overgave te vertellen hoe hier vroeger mensen hun fruit verkochten. Of hoe de leeuw uit het luikje in de vloer van het Colosseum werd gelaten, om vervolgens onder luid gejuich het gevecht aan te gaan met een van de gladiatoren. De setting is magisch. Met afstand het meest speciale hoogtepunt van Rome. Ook vlak buiten het Colosseum zijn overblijfselen zichtbaar van de cellen van de gladiatoren die zich onder de grond bevonden. Wij zoeken een iets hoger gelegen, verlaten muurtje op en genieten met een cappuccino to go van de ondergaande zon die het Colosseum kleurt. Rome op z’n best!

Geen genoeg van Trastevere

Bijna dagelijks eten we in de wijk Trastevere. Steek ‘s avonds ook eens de hoofdstraat van Trastevere (Viali di Trastevere) over en laat je verrassen door kasteelachtige terrasjes met brandende fakkels aan de muur waar grote Italiaanse families tot in de late uurtjes zitten te tafelen. Pizza uit de steenoven, geserveerd door een prototype Italiaanse opa inclusief grote zwarte snor.

Campo Santo

En zal ik jullie eens het kleinste, best bewaarde geheim van Rome verklappen? In Vaticaanstad bevindt zich een Duits/Belgisch/Nederlands kerkhofje. Vrij toegankelijk wanneer je een van de drie genoemde nationaliteiten bezit. We melden ons bij de wachters die gehuld zijn in kleurrijke pofbroeken aan de linkerzijde van de Sint-Pieter (wanneer je met je gezicht naar de basiliek staat). We noemen de naam Campo Santo en de wachter staat ons vervolgens in gebrekkig Duits te woord. Zonder moeite krijgen we toegang tot Vaticaanstad en mogen we het kerkhofje bezoeken. Een schattig binnenplaatsje vol groen met zicht op de koepel van de Sint-Pieter. Erg speciaal, vooral omdat je in alle rust en als uitzondering een unieke plek binnen het machtige Vaticaanstad mag bewonderen. Mannen in lange gewaden passeren ons, niemand kijkt vreemd op van onze aanwezigheid. Er staat een deur op een kier die leidt naar een kleine kapel. We lopen voorzichtig naar binnen, zijn de enigen in de kapel. We branden een kaars en genieten van het bijzondere moment. Ssst… niet verder vertellen!

Zwaaien naar de paus

Wanneer we Vaticaanstad verlaten, is het druk op het Sint-Pietersplein. Het is zondag en bijna twaalf uur, het moment waarop de paus vanuit het raam van zijn appartement voorgaat in het gebed. Zowel in de verte zichtbaar als op grote schermen op het plein. Ondanks dat ik er niets van versta, herken ik het Weesgegroet Maria en is het een speciale belevenis. Om later weer op onze fiets te stappen en onze weg te vervolgen door het wonderschone Rome. Van cappuccino naar monument en van fontein naar ijssalon…

Grazia & Graziella, overheerlijk terrasje achter de Santa Maria Basiliek in Trastevere
Op de fiets door het oude centrum
Beklim het Altare della Patria, neem de lift naar het dak en geniet van een groots uitzicht
Toerist in het Colosseum
De Fiat, het originele vervoermiddel in Trastevere
Vul je fles water bij de fontein
Onze fietsen in een schilderachtig straatje
Op weg naar de Sint-Pietersbasiliek
Het beste koffietentje van de stad, schuin tegenover het Pantheon: Cafe Tazza d’Oro
IJs in overvloed
Support de local straatmuzikant
Een klein geheim midden in Vaticaanstad, kerkhofje Campo Santo

Leave a Reply

Required fields are marked*