Gate of India Delhi
Cuba, India, Nepal, Thailand, Vietnam, Wereldwijd

OPGELICHT… MIJN TOP 10 SCAM-ERVARINGEN

Waar toeristen zijn valt geld te verdienen, zowel op goede als op minder goede manieren. Als toerist ben je een makkelijke prooi voor scams, oftewel oplichting. Dat geldt niet alleen voor landen als India (hoewel ik er daar wel redelijk gek van werd) maar net zo goed voor toeristen in ons eigen land. Bij deze mijn tien ergste scam-ervaringen op een rij.

1) Melk voor de baby – Nepal

We zijn in Kathmandu (Nepal) en onderweg om de Boudhanath Stupa te bezoeken. Terwijl we om de hoek van de tempel lopen, worden we benaderd door een vrouw met een baby op haar arm. Met haar hoofd wat schuin vraagt ze ons in gebrekkig Engels of we haar misschien willen helpen door melk voor haar baby te kopen. ‘No money, only milk!’ vraagt ze op haar meest zielige toon. Ik ben erg vatbaar voor dit soort vragen want ik geef liever eten of drinken aan bedelaars dan geld. Ware het niet dat ik gelukkig vlak daarvoor in de Lonely Planet heb gelezen dat het een veelvoorkomende scam is. Je koopt met je goede gedrag veel te dure melk bij de dichtstbijzijnde winkel en denkt dat je daarmee een baby van voeding voorziet. Wanneer jij met je goede gevoel uit het zicht bent, brengt moeders haar melk onmiddellijk terug naar de winkel. De winkelier en zij delen de buit. Niet intrappen dus!

Nepal Kathmandu

2) Trein volgeboekt – India

In Mumbai bezoeken we het Centraal Station en is het een wirwar van mensen en loketten. Niets is zo opvallend als toeristen die zoekende zijn, dus duurt het niet lang voordat we aangesproken worden. Wanneer we vertellen dat we op zoek zijn naar treintickets voor de volgende dag met de bestemming Goa, antwoordt de vriendelijke meneer die ons aansprak dat die trein volgeboekt is. Een aantal andere vriendelijke meneren bevestigt dit. We hebben geluk want de meest vriendelijke meneer kan ons, bij wijze van hoge uitzondering, van een speciaal kaartje voorzien. Weliswaar een stuk duurder dan in onze reisgids beschreven staat, maar dan kunnen we tenminste wèl de volgende dag naar Goa, zoals we gepland hebben. Wat een mazzel zeg! Of toch niet? We bedanken de vriendelijke meneren voor dit prachtige aanbod en zoeken nog even verder. Uiteindelijk komen we bij een speciale toeristenbalie en kunnen we gewoon een ‘normaal’ kaartje kopen. Waarschijnlijk hetzelfde kaartje als dat we van de vriendelijke meneer hadden gekregen wanneer we op zijn aanbod in waren gegaan. Alleen hadden we er dan veel meer voor betaald.

3) Student Engels – India

In India worden we zeer regelmatig aangesproken door jonge jongens die zeggen dat zij Engels studeren en graag even een praatje willen maken vanwege hun studie. Op het eerste gezicht onschuldige en best leuke gesprekken. Zo ook met de student Engels die we bij de Gate of India in Delhi ontmoeten. Hij loopt een tijdje met ons mee en we voeren een mooi gesprek over zijn land en studie. Wanneer hij vraagt waar we naartoe willen, biedt hij ons aan om een riksja voor ons te regelen. De eerste twee riksja-drivers schudden nee nadat hij ze in hun eigen taal aanspreekt. De derde stemt ietwat verlegen in. Vervolgens wil onze student Engels een stukje met ons mee rijden. Foute boel. We wensen beide mannen een fijne dag en lopen weg. We zoeken onze eigen riksja wel uit die ons naar een plek brengt waar we wel willen zijn. Joost mag weten waar we naartoe waren gebracht door de andere twee. En wat zou er dan zijn gebeurd? Ik ben heel blij dat we het nooit zullen weten en op ons onderbuik gevoel vertrouwd hebben. Met name in Delhi worden we gek van de zogenaamde studenten Engels. Vooral omdat je op het laatst echt niemand meer vertrouwt, ook de mensen niet die wel het beste met je voor hebben. Je bent continu op je hoede, erg vermoeiend.

4) Grand Palace gesloten – Thailand

In Bangkok zijn we onderweg naar het ommuurde Koninklijk Paleis en haar prachtige tempels en gebouwen en worden we vlak voor de bezienswaardigheid aangesproken door een man. Hij vertelt ons dat het paleis door omstandigheden gesloten is vandaag. In ieder geval de reguliere ingang. Hij kan ons wel naar een speciale ingang brengen. Of naar een andere heeeeeele mooie bezienswaardigheid. We bedanken de man vriendelijk en ontdekken uiteraard dat het paleis gewoon geopend is. Net als met de treintickets geldt ook hier: koop je tickets bij het officiële loket en laat je niets wijsmaken!

Grand Palace Bangkok

5) Privé coupé – Vietnam

Per nachttrein begeven we ons door Vietnam. Mijn reismaatje en ik hebben een prachtige vierpersoons hut met z’n tweetjes en hopen stiekem dat daar niemand meer bij komt. Wanneer we een van de laatste stops gepasseerd zijn, vragen we aan het treinpersoneel of er nog passagiers bijkomen. Zo niet dan maken we de twee lage bedden op in plaats van de bedden boven elkaar. Het personeel (twee jongens) gaat even overleggen en komt terug met de mededeling dat we voor 25 dollar de hut voor ons alleen hebben. Hier moeten we om lachen en we laten het verder zo. Een korte tijd later brengen de jongens twee jonge meisjes naar onze coupé. We vertrouwen het niet en vragen naar hun kaartjes. Die kunnen ze uiteraard niet overhandigen. Wanneer de jongens er zelf ook nog bij komen zitten met een grote zak chips en er een minifeestje wordt gebouwd in onze coupé, zeggen we dreigend dat we de baas er wel even bij gaan halen. Hierop verdwijnen de jongens en meiden en zien we ze niet meer terug. Toch voelen we ons er niet erg ontspannen bij en zijn we steeds op ons hoede. Wanneer we de volgende ochtend op de eindbestemming arriveren, zien we dat het treinpersoneel een ander uniform draagt dan de twee jongens. De twee jongens blijken van de catering te zijn en dachten even een extra centje aan ons te kunnen verdienen.

6) Dure cocktails – Cuba

Wat een relaxte sfeer hangt er in Cuba! Ik heb me als toerist nergens zo veilig gevoeld als in Cuba. Een en ander komt voort uit het communistische regime wat voor de bevolking natuurlijk erg dubbel is. Iedereen wordt in de gaten gehouden door iedereen. In Cuba heeft de bevolking weinig te besteden, dat is een algemeen gegeven. Toch tonen de meeste Cubanen erg relaxt en weten ze overal een feestje van de maken. Contact met de Cubanen is makkelijk, zo ook wanneer we door een van kleurrijke straten van Havana slenteren. We raken aan de praat met een local welke ons uitnodigt in de bar op de hoek. Een eenvoudige bar waar alleen wat Cubanen zitten. We aanvaarden zijn aanbod en bestellen drie mojito’s, ook een voor onze nieuwe ‘vriend’. We hebben het erg gezellig maar houden het bij één drankje. Wanneer we vervolgens terugkomen in ons ‘casa particular’ en onze verhuurder hoort wat we voor de cocktails betaald hebben, antwoordt hij hoofdschuddend: ‘You fool…’ Onze nieuwe vriend heeft niet alleen een cocktail van ons gehad, hij heeft ook dik aan ons verdiend, waarschijnlijk samen met de barman. Nu moet ik zeggen dat we dit wel al een beetje aanvoelden en soms is het ook een kwestie van gunnen. In ons geval ging het om een paar dollar maar er zijn ook voorbeelden bekend waar mensen met een enorme rekening worden opgescheept en bedreigd worden wanneer ze niet willen betalen. Voor zover ik weet spelen dat soort grove taferelen zich niet in Cuba af. De enige manier om dit te voorkomen is om vooraf de prijs vast te stellen.

Cocktail Cuba Havana

7) Taxi’s zonder meter – Wereldwijd

Over vooraf de prijs vaststellen gesproken… Wellicht een open deur, maar spreek altijd vooraf de prijs af met de taxichauffeur. Ik vraag vaak het ho(s)telpersoneel wat een normale prijs is om op een bepaalde bestemming te komen. En let op of de chauffeur echt weet waar hij moet zijn. Vooral in Aziatische landen wordt er vaak met ‘Yes yes’ geantwoord terwijl de mensen geen flauw benul hebben. Zowel in Thailand als in India is het me gebeurd dat de chauffeur alleen maar rondjes bleef rijden. Tegenwoordig heb je meerdere navigatieprogramma’s voor op je smartphone die offline te gebruiken zijn. Wel moet je de betreffende stad vooraf downloaden. Goed werkende apps zijn CityMaps2Go en Google Maps. Kan je in ieder geval in de gaten houden of de chauffeur de goede kant op rijdt!

Taxi Mumbai India

8) Ongevraagd betalen – Wereldwijd

Dan kan ik nog een boek schrijven over de veelvoorkomende trucs. Denk aan ongevraagd een valk op je arm waarvoor je, zodra je een foto maakt, toch moet betalen. Of een stip op je hoofd en armbandje om je arm. Voor je het door hebt is het al zover en wordt er verwacht dat je betaalt.

9) Cut out the middleman – Wereldwijd

Je vindt ze overal, de random tussenpersonen die dik op je verdienen terwijl ze er verdomd weinig voor doen. In Varanasi (India) boeken we via ons hostel een boottocht over de Ganges, de heilige rivier. Wanneer we bij onze schipper in zijn bootje stappen, zien we twee mannen aan komen lopen. Het betreft duidelijk een local met een toerist. De toerist is een oudere man die voor ons ogen wordt afgezet. De local kletst vlug iets met de schipper, ontvangt van de toerist een pak geld en geeft nog geen derde daarvan aan de schipper. Zonde van je geld, probeer altijd rechtsreeks te boeken of vraag na wat de richtprijs is.

Ganges Varanasi

10) Bedelende kinderen – Wereldwijd

Dan als laatste de bedelende kinderen. Ik vind het heel erg om hen als scam te bestempelen maar heb vaak meegemaakt dat zij onder begeleiding opereren. Zoals ik al eerder schreef, geef ik liever eten dan geld maar ik heb meegemaakt dat zelfs een stuk brood meteen naar een ‘opperhoofd’ werd gebracht. Ik vond het schrijnend om te zien. Terwijl je in de veronderstelling bent dat je een goede daad verricht, support je ondertussen een heel volwassen, crimineel netwerk. En daarmee werk je bedelen alleen maar in de hand.

Ik hoop dat ik je bij deze iets alerter heb gemaakt en misschien zelfs wel kan behoeden voor oplichtingspraktijken. De allerbelangrijkste tip die ik voor je heb is: Vertrouw altijd op je onderbuik gevoel; bij twijfel niet oversteken! Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaringen. Wat is het ergste dat jij ooit hebt meegemaakt? En welke belangrijke tips mogen anderen niet missen?

2 Comments

  1. Martin

    Op reis moet men altijd op de hoede zijn voor dit soort kleine en grote oplichtpraktijken. Wij hebben ook wel eens moeten rennen omdat we niet meer wilden betalen aan wat jeugd dat van een rots afdook ergens op een fabelachtige plek in Jamaica. Maar ach so be it. Het weegt niet op tegen al het moois dat je meemaakt als je op reis bent.

    1. Helemaal mee eens Martin! Deze ervaringen zijn te verwaarlozen tegenover alle mooie momenten en ontmoetingen! Dus vooral blijven geloven in het goede van de mens zonder naïef te zijn

Leave a Reply

Required fields are marked*