Trein India
India, Trein

PER TREIN DOOR INDIA, EEN BELEVENIS OP ZICH

India, met recht mijn meest indrukwekkende reis ooit. Een van de beste manieren om dit overweldigende land te beleven is per trein. Wij boeken de middenklasse ‘Sleeper’, omdat de luxe klasse voorzien is van airco en ramen. De sleeper heeft open ramen met enkel wat tralies ervoor. Zo reis je met de wind in je haar, omringd door de geur van India. We verlaten Mumbai voor een twaalf uur durende treinreis naar Goa. De trein dendert met maximaal een gangetje van vijftig door de buitenwijken van Mumbai. Heeft geen deuren en wordt continu bezocht door verkopers en zo nu en dan ook bedelaars. Bedelaars zonder benen. Driftig vegen ze de vloer schoon en steken ze hun hand naar me omhoog. Ik kijk naar buiten en zie de vuilnisbelt. Tentjes met spelende kinderen ervoor. Even verderop zit een man te poepen op de naastliggende rails. Langzamerhand wordt er meer natuur zichtbaar tussen het vuilnis. Een man wast zichzelf en zijn koeien in een sloot die je geen rivier kan noemen. Smerig stilstaand water, als verlengde van de vuilnisbelt. Hoe verder we bij Mumbai wegrijden, hoe mooier het wordt. De bergen worden steeds groener en de slums maken plaats voor uitgestrekte rijstvelden.

Het meisje in de trein

De sleeper is een wagon vol nisjes waar 6 bedden uitgeklapt kunnen worden. De middelste bedden zijn tegen de wand geklapt en we zitten op de onderste. Samen met een Indiase vader en zijn twee dochters delen wij ons nisje. Er komen regelmatig anderen even naast ons zitten. Uit nieuwsgierigheid. Of gewoon omdat er nog een bed vrij is. De meisjes vinden ons ontzettend interessant en spreken goed Engels. Ze vinden het maar wat spannend om bij ons te zitten. Grote bruine ogen staren ons onafgebroken aan. We lachen lief en zijn geïnteresseerd in de boekjes die het oudste meisje bij zich heeft. Het blijkt haar huiswerk dat ze maakt op het bovenste bed. Met een potlood en een schrift vermaakt ze zich prima. Haar kleine zusje veilig dicht tegen papa aangeklemd. Wanneer we even uitstappen op een van de tussenliggende stations houden de hazelbruine ogen ons nauwlettend in de gaten.

Plaats bezet

Er komen nieuwe mensen aan bij ons nisje. Er wordt druk op de reisbescheiden gekeken en in het Indiaas gesproken. Het lijkt erop dat de vader en de meisjes niet goed zitten. In Nederland zou dit onmiddellijk rechtgezet worden, wellicht in het bijzijn van de conducteur. In India lost men het anders op. Ze komen er gewoon bij zitten. En zo zitten we met negen mensen op twee banken die eigenlijk bedoeld zijn voor zes personen totaal. Lekker klef tegen elkaar aangeplakt. Maar ach, de mengeling van geuren is toch al niet te beschrijven. Een aantal uur later is er een hele familie met z’n achten om ons heen gaan zitten. Ze delen hun traditionele eten en drinken en vragen het hemd van ons lijf. Geïnteresseerd kijken ze onze Lonely Planet door. Ongemerkt zijn zij onze real life reisgids en leren we meer van hen dan we ooit in de Lonely Planet zullen lezen.

Smetvrees

Mensen komen en gaan op onze twaalf uur durende treinreis. Zo nu en dan hebben we ons nisje voor onszelf. Ik kan weleens last hebben van een lichte vorm van smetvrees maar na een paar uur in de trein in India is daar niets meer van te bekennen. Inmiddels lig ik languit op een van de banken en kan het me niets meer schelen wanneer mijn wang het plastic raakt. We kopen samosa (een gevuld driehoekje van deeg) en chai thee bij verkopers op het station en spoelen onze maag zo nu en dan met cola. Dat schijnt de bacteriën te doden.

Wim kwijt

Wanneer Wim bij een van de stops het perron op is om chai te kopen en de trein weer langzaam in beweging komt, vraag ik me af waar hij blijft. Meestal zie of hoor ik hem alweer aankomen maar nu duurt het voor het mooie net even te lang. De trein maakt steeds meer vaart en ik heb het vertrouwen dat Wim erin zit. Alleen het zou best fijn zijn als hij dan nu onze wagon weer binnen komt lopen. Gelukkig gebeurt dat enkele seconden later. Wim komt aangelopen zonder thee en doet opgewonden zijn verhaal. Hij kocht thee bij een van de verkopers op het perron toen de trein alweer ging rijden. Wim sprong met twee thee in de trein alleen liep hij vast omdat hij in een ander treinstel bleek te zitten. Omdat hij mij niet in onzekerheid wilde laten, gooide hij de thee naar buiten en sprong hij er zelf achteraan. Om vervolgens in het juiste treinstel te springen terwijl de trein steeds sneller reed. Dit leverde uiteraard breeduit lachende Indiërs op. Gekke toerist. In India kan het allemaal.

Voor niets twaalf uur in de trein

Aangekomen in Goa is het al donker, het station ligt bezaaid met slapende mensen. Niet zozeer daklozen, overal liggen mannen, vrouwen en kinderen onder kleedjes in alle rust op hun volgende trein te wachten. Onze taxi, geregeld door een van de Indiase offshore collega’s van Wim, staat al klaar om ons naar ons vakantiehuisje te brengen. Goa, bekend om haar paradijselijke stranden, hippie vibe en laid back vissersdorpjes zou prachtig moeten zijn echter wij treffen net de nasleep van de monsoon. Na een nacht en een dag ietwat sip naar de regenbuien te hebben gekeken, boeken we in een krakkemikkig internetcafé een vlucht naar Delhi. En wel meteen. ‘Twaalf uur voor niets in de trein gezeten’ zou menig westers persoon zeggen. Maar niets is minder waar.

It’s not about the destination, it’s about the journey

En zo is het exact. Er zit voor mij een groot verschil in reizen omdat je ergens wilt komen of reizen omdat je maximaal wilt beleven. Genieten, ervaren en vooral bewonderen. Mijn reizen beginnen al bij de voorpret en vervolgens zodra ik mijn voordeur achter me dichttrek. Ik richt me op de reis en niet op de bestemming. De reis is de bestemming. Hoe kan ik anders zoveel beleven en bewonderen? Dit verhaal beschrijft maar een kleine greep uit de vele bijzondere momenten en ontmoetingen die wij hebben gekend tijdens het reizen per trein in India. Stel je toch eens voor dat we die twaalf uur in de trein hadden gemist… Dat zou pas echt zonde geweest zijn.

Wij boekten onze tickets vaak via de website van de Indian Railway Catering and Tourism Corporation. Een account is verplicht, het is aan te raden om deze ruim voor je reis aan te maken. Het is uiteraard ook mogelijk om je tickets  te boeken op het station. Wacht hiermee niet tot vlak voor vertrek, reizen per trein is populair in India. Bijna ieder station heeft toeristenbalies. Laat je vooral niet voor de gek houden door ronselaars.

Trein India Station Mumbai

Trein India

Trein India

Trein India

Trein India

Trein India

Trein India

Trein India

Trein India

Trein India

Trein India

Tags: , ,

Leave a Reply

Required fields are marked*