Start eigen blog website
Persoonlijk

PERSOONLIJK NOOTJE; DE START VAN MIJN BLOG

Ik ben inmiddels ruim twee maanden onderweg. Onderweg met mijn persoonlijke blog, mijn eigen website. De eerste vakanties naar de Peloponnesos zijn geboekt en tips over Rome opgevolgd. Hoe tof is dat?! Maar een eigen blog beginnen is niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Benieuwd waar ik allemaal tegenaan ben gelopen? Ik onthul het in mijn persoonlijke noot.

Superspannend

Superspannend vind ik het, om online te gaan. Mijn eigen blog, mijn eigen website met reisverhalen. Eindelijk op één vaste plek te bewonderen! Zo vaak werd me gezegd dat ik leuk schreef en er meer mee zou moeten doen. Maar wat dan? En hoe? Ik besluit me te verdiepen in de wereld van reisblogs. Nou, daar word ik meteen flink door ontmoedigd! Zulke professionele websites, zoveel volgers en zoveel verhalen. Daar kan ik toch nooit aan tippen? En er is al zoveel. Laat maar, dacht ik. Ik laat deze droom wel varen…

Gewoon doen

Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan en blijf ik erover fantaseren. In mijn hoofd zoveel verhalen die ik zou willen delen, in mijn fantasie heb ik het helemaal helder. Hoe het eruit zou moeten zien, wat ik allemaal zou posten. Maar waar moet ik beginnen? Keer op keer zakt de moed me in de schoenen als ik alle succesvolle websites bekijk. Maar dan bedenk ik mij dat ook zij ooit ergens zijn begonnen. En om erachter te komen of het te doen is naast m’n drukke bestaan, besluit ik dat er ook voor mij maar één ding op zit; gewoon doen!

Hulptroepen

Mijn creatiefste collega Ton verzint mijn naam, vriend Jordy tekent mijn logo (precies zoals ik in mijn hoofd heb, hoe knap is dat?) en lief Wim opent mijn website. Vervolgens verdrink ik in de megagrote hoeveelheid WordPress-thema’s en is het moeilijk kiezen. Hoeveel tijd daar wel niet in gaat zitten! Om nog maar niet te spreken over het omgaan met WordPress als beginner… Wat een verschrikking! Maar beetje bij beetje leer ik en beetje bij beetje begint het ergens op te lijken.

Schop onder mijn kont

Ik stel mezelf een doel. Ik wil ongeveer tien reisverhalen klaar hebben staan voordat ik online ga. De weken verstrijken en de teller blijft hangen op drie. Plus een groot aantal oude reisverslagen. Reisverslagen die echt veel te lang zijn om te posten. Ik stel mijn doel bij. Ik ben iemand die enkel presteert onder deadlines dus ik besluit online te gaan. Omdat ik dan wel móét posten, misschien voel ik op die manier de druk… Ik doe mijn best om mijn perfectionisme iets te laten varen. En dan, na een flinke schop onder mijn kont van Wim, is mijn site in de lucht! Pffffffff wat éng!! De reacties zijn zeer positief en daar word ik heel blij van. Maar we weten allemaal dat eerlijke feedback vaak achterwege blijft, terwijl ik daar ook heel veel aan heb. Zijn mijn verhalen te lang? Vertel ik te veel details? Vinden jullie het leuk om de goeie koffietentjes te weten of gaat het om de beleving? Allemaal vragen die mij bezighouden. Mocht je de antwoorden hebben, laat het me alsjeblieft weten!

Haat-liefdeverhouding

Niet alleen mijn site is in de lucht, ook mijn Facebook en Instagram pagina’s. En dan steekt meteen mijn haat-liefdeverhouding met de social media de kop op. Wat een vreemde wereld is dat toch. Aan de ene kant heb ik het onwijs hard nodig en schieten de statistieken van Claarwasdaar.nl gigantisch omhoog zodra ik mijn verhaal op Facebook post. Aan de andere kant wil ik jullie tijdlijn niet continu vol zetten. Maar goed, zoals ik al zei zorgt Facebook wel voor het grootste deel van mijn bezoekers dus het spijt me enorm. Met een lichte blos op mijn wangen zeg ik het jullie alvast; ik blijf jullie spammen. Swipe er rustig voorbij als het je teveel wordt. Maar weet wel dat jouw like voor mij voor een veel groter bereik zorgt!

Genaaid

En dan Instagram. Daar ben ik nog helemaal niet bekend mee. Wel weet ik dat wanneer je de juiste hashtags gebruikt, je volgersaantal snel kan groeien. Dat gebeurt bij mij ook en vol enthousiasme volg ik iedereen terug. Om er vervolgens achter te komen dat zodra ik hen terug volg, ik weer net zo hard ontvolgd word! Ik voel me genaaid. Net als alle, zogenaamd leuke reacties onder mijn foto. ‘Nice profile!’ of ‘I like your feed!’. Voelde ik me bij de eerste reacties nog vereerd, kom ik er al snel achter dat het allemaal automatisch gegenereerd wordt. Enkel en alleen om zoveel mogelijk volgers te krijgen. Er blijken zelfs hele programma’s te bestaan om zoveel mogelijk volgers te kopen. Jammer hoor, wat een schijnvertoning.

Ouwe doos

Ik voel me niet alleen genaaid, ik voel me ook oud. Een ouwe doos die in de wereld van de social media de boot al enigszins gemist heeft. Maar ik heb vooral totaal geen zin om de hele dag met Facebook en Instagram bezig te zijn. En dan gebruik ik niet eens Youtube, Twitter, Snapchat of noem nog eens wat. Ik wil gewoon lekker verhalen schrijven want daar beleef ik plezier aan. Ik blijf het als een hobby zien en hoef er niet mijn brood mee te verdienen. Toch zou het leuk zijn als mijn verhalen iets breder gelezen worden naast familie en vrienden en daar heb ik Facebook en Instagram wel degelijk voor nodig. Gelukkig heb ik zeer inspirerende mensen om mij heen die een stuk meer ervaring hebben in de (social) media én vooral een stuk jonger zijn dan ik. Onder het genot van een flesje bubbels hebben zij me inmiddels van een hoop goeie tips voorzien en zo word ik er iedere dag een heel klein beetje beter in.

Gelukskick

Of er ook nog iets leuks aan is, een eigen blog? Jazeker! Wat dacht je van persoonlijke berichtjes van mensen die hun vakantie aan het boeken zijn?! Deze week nog vertrekt een vriendin met haar man en baby naar de Peloponnesos met Eliza was here! Meerdere collega’s, vrienden en familieleden hebben me inmiddels benaderd voor aanvullende informatie over verschillende reizen en vorige week werd ik bedankt voor de goeie tips in Rome! Kijk, daar doe ik het voor. Ik krijg echt een kick wanneer ik zulke berichtjes binnen zie komen. Of wanneer mensen hun vrienden taggen onder mijn bericht. Zo gaaf! Ook word ik warm van al jullie leuke reacties zowel online als in real life over bijvoorbeeld het reizen met een baby. Of wanneer ik via via hoor dat mensen waarvan ik het totaal niet verwacht met plezier mijn blog lezen.

Eerlijke feedback

Ik ga dus nog wel even door. Met reizen en met schrijven. Er staan alweer drie tripjes gepland en er zit nog genoeg in de pen. Wel ben ik heel benieuwd welke tips jullie voor mij hebben. Want het moet wel leuk blijven, niet alleen voor mezelf, vooral ook voor jullie! Op wat voor verhalen zitten jullie te wachten? En wat vinden jullie van mijn site tot nu toe? Eerlijke feedback? Goeie tips? Let me know!

Liefs Claartje                                

 

6 Comments

 1. Hoi Claar,
  Ik weet hoeveel werk het is om een leuke website te maken en vooral te onderhouden. Jouw site ziet er fantastisch uit, lekker duidelijk en overzichtelijk. Johan en ik genieten van je reisblogs omdat we zoveel herkennen in jouw reizen. Bij ons gaat het ook om het beleven van de reis, waarbij een reisdoel belangrijker is dan de reisbestemming.
  Feedback op je site is iets waar je op hoopt, maar ik merk bij mijn eigen site dat veel bezoekers niets achterlaten. Dat is helaas niet anders, al zou je soms wat meer willen horen. Want je doet deze blog immers ook voor je volgers en bezoekers van je site om deze te voorzien van handige en praktische reistips.
  Ik vind dat je geweldig bezig bent en lees je verhalen altijd met grote interesse. Zo gaan we volgend jaar zeker een keer naar Rome en zullen dan natuurlijk gebruik maken van al je tips.
  Bedankt namens twee globetrotters.

  Keep up the good work!
  Martin en Johan

  1. Lieve Martin en Johan, wat een ontzettend lief bericht! Echt fijn dat jullie even de tijd en moeite hebben genomen om te reageren! En het ergste is, ik heb jullie verhalen ook met plezier gelezen maar zelf niets achtergelaten! Shame on me! Ik merk nu hoe fijn het is om soms even die bevestiging te krijgen. Ontzettend bedankt voor jullie lieve woorden en superfijn dat we onze hobby op deze manier kunnen delen! Ik verlangde echt weer terug naar India bij het lezen van jullie blog! Dus ik zou zeggen ‘Keep up the good work together!’ Dikke kus Claartje

 2. Miriam

  Hey Claar, ik lees je verhalen met veel plezier. Ook dat je nu je persoonlijke noot deelt vind ik mooi en ik zie de worsteling voor me. Top en vooral fijn voor de lezers en fans van je verhalen dat je hebt doorgezet.
  Knuf Miriam

  1. Hai Miriam, dank je wel voor al je reacties! Blij met zo’n trouwe lezer als jij! xx

 3. Josette

  Hoi Claartje,

  Ikzelf heb helemaal niets met reizen. Blijf het liefste lekker hier in Heiloo of hooguit eens een vakantie in Drenthe. Maar zelfs ik geniet enorm van jouw verhalen. Jij neemt me mee op jouw reis, en dat lekker vanaf mijn eigen bankie in Heiloo. Thanks daarvoor. Liefs Josette.

  1. Wow wat een prachtig compliment Josette! Je hoeft inderdaad geen wereldreiziger te zijn om te verdwalen in mijn verhalen, ieder zijn eigen ding en eigen manier. Superleuk dat je ervan geniet en onwijs bedankt dat je het me hier laat weten! xx Claartje

Leave a Reply

Required fields are marked*