Reizen met kinderen
Kids, Persoonlijk

REIZEN MET KINDEREN, DAAR HEEFT DAT KIND TOCH NIKS AAN?

‘Daar heeft dat kind toch niks aan?’ Een van de meest gehoorde reacties van mensen die geen voorstander zijn van (verre) reizen met kinderen. ‘Waar begin je aan?’ of ‘Niet te doen met zo’n kleintje!’ Van dit soort opmerkingen kijk ik echt niet meer op. Je hebt duidelijk verschillende typen reizigers. En dat is helemaal niet erg. Wij zijn toevallig van het type waarbij reizen niet ophoudt na het krijgen van een kind. We genieten er juist enorm van.

Acht weken oud

Keet was 8 weken toen we in de laatste week van mijn zwangerschapsverlof naar Griekenland vlogen. Natuurlijk was het spannend, voor het eerst vliegen met zo’n kleintje. Maar o wat was het relaxed! Keet sliep heel veel, ook tijdens de vlucht. Ons reistempo pasten we aan, we wisselden uitstapjes af met ‘rustdagen’ aan het zwembad. De Grieken zijn dol op baby’s en vinden het volstrekt normaal als je tot laat zit te tafelen met een baby op het terras.

Toen onze dochter 7 maanden was, vlogen we naar IJsland. Het was eind februari en er lag een dik pak sneeuw. ‘Gevaarlijk!’ en ‘Gedurfd!’ hoorden we zo hier en daar. Maar wat moeten de IJslanders zelf dan? Die krijgen toch ook gewoon kinderen? Het was een prachtige ervaring waarbij we zeker niet gehinderd zijn door de kou of de sneeuw. We hebben zelfs de Blue Lagoon bezocht met z’n drietjes.

Keet was bijna een jaar toen we naar mijn tante in Spanje vlogen. Heerlijk een weekje met familie in de zon. We genoten zelfs nog van een nachtje Barcelona met mijn nicht Wendy en haar vriend terwijl de oma’s vol trots op onze dochters pasten.

Naar Japan

En zo is onze kleine meid al drie keer op vliegreis geweest in haar eerste levensjaar. Zoals jullie kunnen lezen is het zo goed bevallen dat we nu Japan op de planning hebben staan. Eind februari vliegen we samen met mijn nicht Annabel, vriend Maarten en dochter Liz naar Tokyo voor een rondreis van een maand! De voorbereidingen zijn in volle gang. Inmiddels hebben we alle accommodaties geboekt omdat het onszelf meer rust geeft (voorheen reisden we het liefst op de bonnefooi) maar vooral ook omdat de Japanners niet van verrassingen houden. Ze schijnen niet zo flexibel te zijn. Wel dol op kinderen trouwens, maar ach, waar zijn ze dat nou niet?

Gelukkig krijgen we ook genoeg positieve en enthousiaste reacties op de reizen die we maken. ‘Zo gaaf dat jullie dat blijven doen!’ Ik denk dat het, zeker in de toekomst, steeds normaler wordt om je kind mee te nemen op reis. De gekste plekken op de wereld zijn steeds makkelijker te bereiken, op het web ligt de informatie voor het oprapen en de jongere generaties hebben vaak voor hun dertigste zelf al een verre reis gemaakt.

Reislustige ouders

Via Instagram ben ik in contact gekomen met een heleboel andere reislustige ouders. Ik vind het heerlijk om te lezen welke landen zij hebben bezocht met hun gezin. Neem Kidslovetravel waar Aafje, Kevin, Floris (5) en Lotte (3) vertellen over hun reizen naar de States en Thailand. Met zijn vieren in een camper en tuk tuk, geweldig! Of Worldwidewendy die met haar man en twee zoons van inmiddels 11 en 14 de hele wereld al over is geweest. En Lien van Footprintsaroundtheworld die een aantal prachtige roadtrips door Europa heeft gemaakt met haar gezin.

Reizen hoeft dus niet op te houden na het krijgen van kinderen. Sterker nog, voor ons maakt het de reizen misschien nog wel specialer dan hiervoor. En ik ben ervan overtuigd dat kinderen, hoe klein ook, genoeg meekrijgen van de reizen die ze maken. In ieder geval van ‘the way of life’.

Ontspan!

Ben jij iemand die alleen al bij de gedachte aan reizen met je kind zenuwachtig wordt? Doe het dan vooral niet. Regel 1 wanneer je met kinderen reist: Heb vertrouwen en ontspan, dat breng je over op je kids. Geniet je liever van een huisje in Nederland of de bekende camping in Frankrijk? Doen! Ieder zijn eigen keus. Maar laten we vooral accepteren dat er verschillende typen ouders/reizigers bestaan en niet te veel oordelen over elkaar. En de kinderen? Die vinden het meestal al snel goed, als papa of mama maar in de buurt is.

5 Comments

 1. Ik vind reizen met kind geweldig! Hier en daar een aanpassing, verder niet teveel nadenken maar gewoon gaan. Als geld en tijd geen rol zouden spelen zouden we veel vaker (en verder) weggaan. Wij gingen toen ons zoontje Tijmen 8 weken was naar Engeland om ons precies even oude nichtje Fenne te ontmoeten. Heel bijzonder, ze zijn op dezelfde dag geboren, Fenne 7 weken te vroeg. Omdat we allebei een keizersnede kregen duurde het even voor we elkaar konden zien. Daarna gingen we naar Portugal, toen was Tijmen 4 maanden. Inmiddels zijn we enkele vliegreizen verder en ik hoop dat we samen héél veel van de wereld zullen gaan zien!

  1. Heerlijk om dit soort verhalen te horen! Ken je mijn Facebook groep ‘Reislustige Ouders’ al? Erg leuke tips en vragen in een hele goede sfeer. Van Terschelling tot Timboektoe!

 2. Hey, leuk om te zien dat andere ouders het reizen ook niet laten zodra er kinderen zijn. Onze dochter wordt bijna twee en ging al mee op reis naar Thailand, Japan, skivakantie, kampeervakantie in de alpen, en meerdere citytrips. Zolang je je tempo aan je kind aanpast lukt dit perfect. En is het veeeel leuker dan thuisblijven. Binnenkort gaan we naar andalousie met de dochter en haar pasgeboren zusje, wordt ongetwijfeld weer een super ervaring. Als je nog inspiratie nodig hebt voor Japan, ik heb onze reis uitgebreid op onze blog beschreven met een heleboel tips en info.
  Groetjes
  Laure

  1. Wow wat een uitgebreide verslagen, ik ga er eerdaags eens uitgebreid voor zitten! Echt heel leuk! Wat een mooie reizen hebben jullie al gemaakt en toffe plannen! Ik nodig je graag uit in de Facebook groep ‘Reislustige Ouders’ waar we met een mooie groep gelijkgestemden van gedachten, tips en inspiratie wisselen.
   Groetjes Claartje

 3. Ik ben het helemaal met je eens! Wij reizen ook gewoon met onze baby en als je zelf rustig blijft, is hij dat ook. Van de zomer staat Canada op het programma. Hij is dan 8 maanden. Het houdt zeker niet op na het krijgen van kinderen, bij ons dan. En de reacties die je krijgt herken ik. Doen wat goed voelt! Gewoon je tempo wat aanpassen en rustmomenten inlassen.

Leave a Reply

Required fields are marked*