Fietsen, Zweden

VRIENDELIJK STOCKHOLM; EILANDHOPPEN OP DE FIETS EN MINIMAAL TWEE KEER PER DAG EEN FIKA

‘Waarom doe we dit eigenlijk niet vaker?’ vragen we elkaar verbaasd. We kennen elkaar al van kleins af aan en zijn altijd beste vriendinnen gebleven. Ontzettend veel beleefd samen en ook de nodige tripjes gemaakt. Van meidenuitjes met ons toenmalige voetbalteam tot aan feestvakanties in Lloret de Mar en zo nu en dan op wintersport. Maar eigenlijk nooit een weekendje quality time met z’n drietjes constateren we verrast. Een traditie is geboren.

Mijn eerste keer Zweden

Tijdens een turbulente landing boven Stockholm kijk ik met grote ogen uit het vliegtuigraam. Mijn eerste keer in Zweden en zeker niet de laatste keer bedenk ik mij vol overtuiging. Wat een uitgestrekte bossen, een deken van naaldbomen bedekt de aarde onderbroken door hier en daar een prachtig meer. Dit landschap, deze natuur nodigt uit om terug te komen, sterker nog, het laat je geen keus. Beloofd Zweden. Eerst ga ik genieten van je hoofdstad om zeer binnenkort terug te komen om je geweldige natuur in me op te nemen.

Hoge verwachtingen

Vanaf het vliegveld pakken we de Arlanda Express die ons in 20 minuutjes op het Centraal Station van Stockholm brengt. Mijn hoge verwachtingen van Zweden worden meteen waargemaakt. Het is er enorm netjes, overzichtelijk en stijlvol. De trein is luxe en comfortabel, overal is wifi te vinden en iedereen is vriendelijk. We wandelen naar het nabijgelegen City Backpackers Hostel, een hip hostel in hartje Stockholm. Bijzonder fraai ingericht en om de hoek van de bekende winkelstraat Drottninggatan. We checken in in onze privékamer en begeven ons meteen richting de oude stad Gamla Stan voor een uitgebreide lunch.

De oude stad Gamla Stan

Voordat we bij de oude stad aankomen, moeten we Drottninggatan over en belanden we geheel tegen onze eigen wil in van de ene leuke winkel in de andere… De hipste mode en tofste woonwinkels bepalen hier het straatbeeld, van Scandinavisch design tot aan Boho Indian. Helaas (of gelukkig?) reizen we enkel met handbagage dus houden we ons in. Wanneer we de brug naar Gamla Stan oversteken, heten felle zonnestralen en een straffe wind ons welkom. Vanaf het moment dat we de poort onderdoor lopen, begeven we ons in een totaal ander soort Stockholm, het Stockholm van eeuwen geleden. Kleine kasseien, pittoreske gevels, schattige etalages en de smalste straatjes om in te verdwalen.

Fika, een Zweeds begrip

We lunchen bij Café Schweizer dat met zijn antieke gevel, sierlijke uithangbord en ouderwetse lantaarns de uitstraling heeft alsof het net zo oud is als de kasseien waar vroeger paard en wagen overheen reden. Het is moeilijk kiezen uit de goedgevulde vitrine vol zoete en hartige lekkernijen. De spinazie lasagne blijkt de beste keus en om het geheel af te maken nemen we als toetje een overheerlijke latte. De latte wordt geserveerd met een zoet toefje merengue in een kop zo groot als een soepkom waar je hoofd in verdwijnt. We passen ons hiermee zonder moeite aan aan de Zweedse cultuur waar de ‘fika’ heilig is. Fika is niet in een woord samen te vatten. Het is een begrip in Zweden, een sociaal gebeuren waar iedereen aan meedoet. Het is een moment voor een kopje koffie met iets lekkers samen met familie, vrienden of collega’s waarbij je echt even de tijd voor elkaar neemt. Een moment van ontspanning, twee keer per dag. Ons weekend wordt een aaneenschakeling van fika-momenten, that’s for sure!

Op de fiets door Stockholm

De volgende dagen verplaatsen we ons per fiets door Stockholm. De brede wegen maken het makkelijk om je per fiets door de stad te bewegen en op veel plekken zijn speciale fietsstroken aanwezig. Als we ook maar even om ons heen kijken of stilhouden om op de kaart te kijken, schieten de Zweden onmiddellijk ongevraagd te hulp. Keer op keer, je hebt bijna geen kaart nodig. De stad is gebouwd op veertien eilanden, door bruggen met elkaar verbonden. Het is soms best even aanpoten vanwege de hoogteverschillen, menig voorbijganger kijkt ons nieuwsgierig na of we het fietsend redden. Maar hee, we zijn echte Hollanders hè, wij zijn op een fiets geboren!

Verschillende wijken

Via de wijk Kungsholmen fietsen we Vasastan binnen waar we een fika doen tussen de Zweden bij koffiebar Mellqvist. In deze jonge wijken zie je weinig toeristen, de koffietentjes zitten vol met locals. We rijden door naar Östermalm, de duurste wijk van Stockholm. Terwijl we over de brede boulevards langs gekleurde statige panden fietsen, worden we in één adem ingehaald door een Ferrari en Maserati. Vervolgens rijden we over de brug het groene Djurgården binnen, een groot park midden in de stad. Hier is naast verschillende musea ook het ABBA-museum gelegen. Met mijn beste vriendinnetjes ontkom ik niet aan een bezoek aan het ABBA-museum. Maar eerlijk is eerlijk, ik moet bekennen dat we er enorm veel lol hebben!

Het ABBA-museum

ABBA, wie kent ze niet? Bij binnenkomst word je meteen meegezogen in de gekte van de jaren zeventig en de doorbraak van de Zweedse popgroep. Om vervolgens veel te weten te komen over de achtergrond van de bandleden en over de mensen om hen heen. Allerlei outfits, instrumenten en gouden platen zijn te bezichtigen maar het allerleukste; er is veel te doen! Zo is er een karaoke-mogelijkheid, zijn er studio’s waar je je eigen nummer in kan zingen (ik maak bij beide activiteiten de filmpjes en foto’s en hou wijselijk mijn mond) en je kan op verschillende manieren deelnemen als bandlid. Dit levert hilarische shots op en zo beloven we elkaar plechtig dat, wanneer een van ons zich ooit rot voelt, we deze beelden er weer bij pakken. Hardop lachen gegarandeerd! We drinken een biertje in het naastgelegen Pop-House en fietsen langzaamaan terug naar ons hostel.

Verblijf in een hostel

Toen we ons hostel boekten, vielen we voor de zeer hoge beoordelingen, de locatie, de inrichting en de prijs. ‘En wie weet hebben we dan nog een beetje aanspraak’ hoor ik ons nog zeggen. Wat dachten we in vredesnaam op dat moment?!? Worden we oud? Misschien toch maar een ander soort verblijf volgende keer? Het is niet zozeer het stapelbed of het douchen op de gang, dat kunnen we prima handelen. Of het feit dat we naar goed Zweeds gebruik onze schoenen uit moeten en dat keer op keer vergeten. Maar wanneer we iedere avond nog eentje toe doen in het aangrenzende café en we moegestreden ons bed opzoeken, struikelen we over de druk kletsende jongeren op de gang en betrappen we ons erop dat we dolblij zijn wanneer ze het hostel verlaten omdat hun avond net begint. Shit. We worden inderdaad oud.

Van rommelmarkt tot stadsstrand

Zondags beginnen we de dag op de rommelmarkt van Hötorget (Haymarket), lekker even prullaria struinen. Daarna fietsen we met een omweg naar de populaire wijk Södermalm. Op aanraden van een local pakken we de 600 meter lange Västerbron (Westerse brug) en genieten we van het weidse uitzicht over het water en de stad. Wanneer we Södermalm binnen rijden, fietsen we per ongeluk te ver door maar daardoor valt ons oog vanaf de brug geheel onverwacht op een ontzettend leuk stadsstrand. Perfect fika-moment! Met ons winterjas aan en gezicht in de zon krijgen we heel even het wintersport gevoel. We lopen terug door het park waar graffiti artiesten bezig zijn. Deze wijk staat bekend om haar kunstenaars, ontwerpers en vele vintage winkels.

De populaire wijk Södermalm

Aan de rand van de wijk, ter hoogte van Bastugatan lopen we langs de mooiste, oude arbeiderswoningen in allerlei kleuren en bereiken we een adembenemend uitkijkpunt. Stockholm, wat een prachtstad. In Södermalm zou je zeker wel een hele dag kunnen vertoeven, of zelfs een heel weekend, zo mooi is het er. Er hangt een heerlijke vibe en het barst er van de leuke winkels en cafés. Tijd te kort helaas, wij moeten onze fietsen voor het donker terugbrengen en genieten nog even van de wind in ons haar wanneer we langs de city skyline van Stockholm razen. We sluiten ons weekend lekker ongedwongen af in een hippe burgertent om de hoek van ons hostel. Door een hamburger te nemen in plaats van een uitgebreid diner houden we ook onze uitgaven een beetje in balans is het idee. Om vervolgens lachend de man vier wijn achterover te tikken…

ABBA

 

 

 

4 Comments

 1. Dineke

  Wat een fijn verslag van jullie weekend en prachtige foto’s.

 2. Hey Claartje, net voor aankomst in Stockholm afgelopen week toch nog even snel je blog gelezen. Leuk verhaal! We hebben de leuke winkeltjes en marktjes die je beschreef lekker afgestruind. De tip van het fietsen was ook een goeie. Froukje en ik hebben een 3-dagenkaart van de citybikes gekocht, ideaal. Even wennen en hopen dat er genoeg beschikbaar zijn (en ook weer lege plekken) maar dan knal je zo heel Stockholm door.

  Vanaf het vliegveld hebben wij de https://www.flygbussarna.se/en genomen naar Stockholm CS. Kan je in NL al met korting boeken en is aanzienlijk goedkoper dan de Arlanda Express. Tip voor de volgende keer ;-).

  Wij sliepen op een boot op een prima locatie, https://www.msbirgerjarl.se/en/. Kamer was wel erg klein en warm maar perfect voor als je niet zo veeleisend bent. Ontbijt was overigens erg goed en uitgebreid.

  Tot slot nog een leuke tent om te gaan eten, Hermans (http://hermans.se/in-english/). Het is een leuk vegetarisch restaurantje waar je uitkijkt over Stockholm. En leuk concept en niet geheel onbelangrijk, het is erg betaalbaar. Voor 260 Kr. p.p.kan je onbeperkt gebruik maken van een super lekkere saladebar en van de vegi BBQ waar ze heerlijke groenten op grillen.

  1. Wow wat super! Thanks voor je uitgebreide reactie en mooie aanvullingen, heel bruikbaar!

Leave a Reply

Required fields are marked*