Zweden reizen kinderen baby camping meer
Kids, Zweden

ZWEDEN, HET LAND UIT DE KINDERSERIE WAAR IK VAN DROOMDE

Terwijl ik dit typ zit ik voor onze Zweedse blokhut. Ik kijk uit over het meer, de zon schijnt zacht tussen de bomen door. Hier en daar huppelt een konijntje voorbij. Wim is een rondje hardlopen en Keet ligt te slapen. Een huisje aan een meer. In Zweden. Dit is exact waar ik op hoopte, en misschien nog wel meer dan dat. In mijn geheugen staat een Zweedse kinderserie gegrift. Nee niet Pippi Langkous, maar een andere Zweedse serie waarin het altijd zomer was. Waar kinderen de grootste avonturen beleefden, rond een meertje. Waarbij ze van een steiger afsprongen en zwommen in dat meer. Dat is het Zweden wat ik voor ogen had en waar ik naar uitkeek. Vraag me niet hoe die kinderserie heette, het maakt me ook niet uit. Het is een hele fijne herinnering waar ik waarschijnlijk zelf nog een schepje bovenop heb gedaan. Die herinnering wil ik graag zo houden want zo is hij goed.

Een duik in het meer tussen de vleermuizen

We komen einde van de middag aan, op Långasjönäs Camping & Stugby. Het meer is net een spiegel, de bomenrij weerkaatst bijna magisch in het water. Zodra Keet slaapt, duiken wij het meer in. De zon is al onder en de vleermuizen vliegen ons om de oren. Iedere keer ontwijken ze ons net met die wonderlijke echolocatie van ze. In de verte zie ik een kampvuurtje fonkelen. Een ontzettend groot gevoel van geluk overvalt me. Wat is dit gaaf! Wat een geweldige plek. We kozen bewust voor een camping vanwege de faciliteiten als een klein winkeltje, strandje en douchegebouw. Maar wel voor een camping die heel ruim is opgezet en je echt je eigen huisje aan het meer hebt. De camping is wat oubollig, de huisjes en het douchegebouw zeker. Maar wat heb je nodig op zo’n mooie plek in de natuur? We hebben een eigen wc, stromend koud water en elektriciteit. Ik was me met een frisse duik in het meer en om de paar dagen pak ik even een echte douche. Douchen met een muntje, lekker oldschool.

Hardlopen into the wild

Ik heb het hardlopen weer opgepakt. Die laatste zwangerschapskilo’s gaan er helaas niet vanzelf af. En aangezien Keet in juli 1 is geworden, kan ik me ook niet meer achter m’n zwangerschap verschuilen vind ik zelf. Dat is toch echt te lang geleden. Nu is hardlopen niet mijn hobby maar in deze omgeving ga ik het nog leuk vinden ook. Wim en ik lopen om de dag hard, Wim ’s ochtends of als Keet ligt te slapen, ik het liefst einde van de middag. Dat je terugkomt bij het huisje en de BBQ heet is, daar hou ik van. Terwijl ik start langs het meer, beland ik op een gegeven moment midden in het bos. Prachtig maar ook best spannend. Ik heb geen telefoon mee en vraag me stiekem af wat er zou gebeuren als me hier iets overkomt. M’n enkel breek ofzo… Nou heb ik het richtingsgevoel van een vrouw en voor ik het weet zit ik opeens weer op de camping. Prima, ren ik hetzelfde pad langs het meer wel nog een keer en blijf ik lekker in de buurt.

Verliefd op een schuur

Wim rent iets verder en doet de mooiste ontdekkingen tijdens zijn runs. Naast hertjes en eekhoorns spot hij ook gave plekjes. Zo komt hij op een gegeven moment terug en is hij enorm enthousiast over een afgelegen Zweeds landweggetje met prachtige Zweedse woningen erlangs en een veulen in de wei. We gaan er ’s middags met z’n drietjes naar terug en het is als een sprookje. Voor een adembenemend mooie schuur leggen we ons kleedje in het pas gemaaid gras. Keet speelt met de madeliefjes en er vliegen kleine vogeltjes om ons heen. Buurpoes komt ons gedag zeggen, net als meneer geit. Tegenover ons danst het veulen met vier benen tegelijk in de lucht door de wei. De zon schittert en maakt dit vredige geheel compleet. Ik ben verliefd. Verliefd op het moment, op het plekje en op de schuur. Verliefd op Zweden.

Ik moet iets bekennen…

Een beetje hardlopen dus, zwemmen in het meer, barbecueën en schrijven. Af en toe even een stad of dorpje bezoeken voor een lunch of goede latte. En zelfs daar hoeven we de deur niet voor uit want ik heb mijn melkschuimer mee. O jee, doe ik hier even een ietwat verwende kampeerbekentenis… Maar echt, als je weet hoeveel ik van mijn lattes geniet! Echt de beste keus ooit om dat ding mee te nemen al is het zeer waarschijnlijk tegen alle kampeerregels in. Aangezien we voor het eerst met de auto op vakantie zijn, hebben we wel veel te veel meegenomen. Dat doe ik dus echt niet meer. Waarom lukt het ons met het vliegtuig wel om licht en praktisch te pakken? Nu dacht ik bij alle twijfelmomenten ‘Ach we gaan toch met de auto’. Ik heb met Wim afgesproken dat we bij thuiskomst vastleggen wat onaangeraakt is en dat meenemen voor onze volgende reis. Eeuh dus juist niet meenemen, je snapt me wel.

Precies goed als levensstijl

We hebben alweer plannen voor een volgende reis. Een verre, dus dan gaan we zeker slim pakken. Maar voor nu genieten we nog even van het geweldige Europa. En in het bijzonder het geweldige Scandinavië. De vriendelijke mensen en relaxte cultuur. Waar ‘Lagom’ de standaard is. Lagom betekent niet te veel, niet te weinig maar precies goed. Dat past mij. En minimaal twee keer per dag een ‘fika’. Over de fika, een moment met familie, vrienden of collega’s waarbij je even de tijd neemt voor elkaar onder het genot van iets lekkers, schreef ik al eerder, toen ik begin dit jaar in Stockholm was met mijn beste vriendinnetjes. Ik wist dat ik nog eens terug zou komen in dit mooie land. Maar dan op ‘gezinsvakantie’, met het meest relaxte meisje van de wereld. Die ons, overal waar zij haar hoofd neerlegt, vrolijk welterusten zwaait en zonder moeite gaat slapen. Die alles interessant vindt, of ze nou in de Minimeis op Wim zijn nek zit, voorop in ons zelf meegenomen fietszitje of gewoon wat rond ons huisje struint. Wat een heerlijk kind en wat een heerlijke vakantie!

En om alvast antwoord te geven op alle cliché vragen: Ja we hebben mazzel met het weer, nee we lopen niet iedere dag in bikini maar wel in korte broek! Voor hogere temperaturen zijn we onlangs al in Spanje geweest. En ondanks dat we aan meertjes staan, is er geen mug te bekennen. Heel soms een verdwaalde maar alle anti-muggenstaafjes en citronella kaarsen hadden we thuis kunnen laten. Als je nu nog twijfelt over Zweden…

 

6 Comments

 1. Maaike

  Niet zomaar een veulen, maar een IJslands veulen! Wat een te gekke vakantie hebben jullie. Geniet ervan en we bespreken het vast gauw verder onder het genot van een latte

  1. Haha nog mooier Maaike! Zeker snel bijkletsen met een latte in de hand 🙂

 2. Dineke

  Mooi!!! XXx

 3. Martin

  Wat geweldig daar! Weer een bestemming erbij voor op onze travel Bucket list

  1. Ja sorry Martin, het houdt niet op…

Leave a Reply

Required fields are marked*