Lapland winter bevroren wimpers kleding
Finland, Lapland, Zweden

WINTERS LAPLAND, WELKE KLEDING TREK IK AAN?

Wow, zie je die bevroren wimpers van mijn lief? Om jaloers op te worden toch?! Dit was tijdens een van onze mooiste avonturen; onze trip naar winters Lapland. Pakken sneeuw zoals ik ze nooit eerder had gezien, uitgestrekte bevroren meren en het magisch noorderlicht. Een ultieme bestemming die qua voorbereiding en kleding nét iets meer vraagt dan de doorsnee wintersportbestemming.

Kleding paklijst

Met temperaturen rond de 30 graden onder nul is het belangrijk om je goed te kleden. Maar laat je hierdoor niet weerhouden want de kou voelt veel prettiger aan dan in ons kikkerlandje. Ik googelde me voor vertrek wel suf met de vraag ‘Wat trek ik aan?’ Daar wil ik jullie graag voor behoeden dus bij deze een simpele kleding paklijst.

Claar op het vliegveld van Lapland

Sorel winterschoen kleding lapland

Lapland sneeuwschoen kleding

Wij bezoeken Fins Lapland in januari en vliegen op Kuusamo. Tijdens onze landing weerkaatst een winters zonnetje in de prachtige sneeuw. Onze spijkerbroek, wintersportjas en Sorel boots volstaan wanneer we het vliegtuig uitstappen. Na aankomst in het hotel maken we ons na het diner op voor een noorderlichtsafari op de sneeuwscooter. En dat is wel even andere koek. De volgende dag vertrekken we op meerdaagse huskysafari.

Tijdens de sneeuwscootersafari en huskysafari dragen wij:

 • Thermobroek*
 • Thermoshirt lange mouw
 • Skipulli
 • Fleecevest
 • Buff (soort col)
 • Wintersportbroek
 • Wintersportjas
 • Overall (verstrekt door hotel/huskyfarm)
 • Wollen sokken
 • Sorel Caribou boots met speciale binnenschoen
 • Dunne onderhandschoenen of hardloophandschoenen
 • Handschoenen/wanten (verstrekt door hotel/huskyfarm)
 • Balaclava (bivakmuts)
 • Helm of bontmuts (verstrekt door hotel/huskyfarm)

* Ok, bij thermobroek staat meteen al een sterretje. Ik moet namelijk bekennen dat ik er niet één maar twee draag… Wim heeft er aan één genoeg, nu is hij nogal warmbloedig. Ik draag een dunne thermo onderbroek en fleecethermobroek daaroverheen.

Geleend van het hotel en de huskyfarm

Tijdens de sneeuwscootersafari krijgen wij van het hotel een overall, handschoenen en helm. We kunnen ook snowboots en een balaclava (bivakmuts) lenen als we willen maar die hebben we zelf meegenomen. We dragen de Sorel Caribou winterschoen die temperaturen tot -40 makkelijk aankan. De tip is wel dat de schoenen ruim moeten zitten omdat je bij krappe schoenen koude tenen krijgt. Tijdens de meerdaagse huskysafari geldt hetzelfde, de huskyfarm verstrekt ook de overall, wanten, balaclava, boots en bontmuts. Dunne onderhandschoenen (die bijvoorbeeld weleens in wintersporthandschoenen zitten) of hardloophandschoenen zijn ook echt aan te raden. Die dragen fijn onder de grote dikke wanten en zijn erg handig tijdens het lunchen of foto’s maken.

Lapland huskysafari

Lapland huskysafari

Mijn trouwe reistas mee op de slee

Tijdens onze huskysafari ben ik erg blij met mijn duffel van The North Face. Al sinds onze allereerste reis gebruiken wij de duffel in plaats van een backpack, inmiddels hebben we ze in allerlei maten. Je tas vervoer je tijdens de meerdaagse huskysafari op je eigen hondenslee onder een zeiltje. Het is prettig dat de duffel sneeuwbestendig is en tegen een stootje kan tijdens zo’n wilde tocht. Ik heb mijn duffel maat small mee, die voldoet ook nog eens precies aan de handbagage maten. Superfijn voor een weekendje weg bijvoorbeeld!

Te warm in de overall

Ik heb het tijdens de sneeuwscooter- en huskysafari geen moment koud, sterker nog, bij inspanning heb ik het soms zelfs te warm. Wanneer we bijvoorbeeld ’s ochtends de honden voeren en in hun tuig spannen voor de slee heb ik het zelfs heet! Ik leer al snel dat het het best is om je overall pas op het laatste moment aan te trekken. Let op! Wanneer je een korte trip maakt op de hondenslee en een slee deelt dan zit je als bijrijder voorop stil dus krijg je het veel eerder koud. Wij hadden ieder onze eigen slee, belangrijk om te checken wanneer je reserveert.

De dagen na onze meerdaagse huskysafari maken we bij ons hotel nog een aantal prachtige wandelingen, waaronder een keer op sneeuwschoenen. Ook op die momenten is een overall echt niet nodig. Terwijl de thermometer toch regelmatig de -30 aantikt.

Lapland bevroren waterval sneeuwschoen kleding

Lapland ijs op muts bevroren waterval kleding

Aangename kou

Ondanks dat de bevroren wimpers van Wim misschien anders doen vermoeden, is de kou een stuk aangenamer dan bij ons en goed te verdragen. Het is een hele droge, gezonde kou in tegenstelling tot de waterkou of ijzige wind die wij kennen. En echt, het landschap is zo betoverend. Dat is die dubbele thermo onderbroek dubbel en dwars waard! En dan het sfeertje van outdoorkleding, dat het geen donder uitmaakt hoe je erbij loopt, lekker functioneel, I love it! Helemaal wanneer je na zo’n tocht opwarmt voor de open haard onder het genot van een hete glögi. En dan heb ik het nog niet eens over het noorderlicht gehad…

1 Comment

 1. Lijkt me écht een geweldige reis!! Wauw, die landschappen! Ik kan me voorstellen dat een goede garderobe het halve werk is. Ben zelf meegeweest op een vrachtschip helemaal naar Oulu, bovenin Finland. Daar was het op dat moment -27. Als er geen wind stond was het – mits je de juiste kleding droeg – prima te doen inderdaad. Wat je zegt, de kou is daar toch anders dan hier bij ons. Zeker als de zon schijnt. Het heeft iets magisch!

Leave a Reply

Required fields are marked*